Проектът за интерконектор с Гърция стартира официално на 12 юни


Проектът за интерконектор с Гърция стартира официално на 12 юни
Снимка: БГНЕС

2179

България и Гърция ще подпишат окончателното инвестиционно решение, което ще даде официален старт на проект за интерконекторна газова връзка между двете държави. Това ще се случи на 12 май в София, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на конференция на тема "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност", предаде БГНЕС.

Петкова изнесе презентация озаглавена "Диверсификация на източниците и на маршрутите на газ", като започна гостите с развитието по четирите интерконекторни връзки - с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

Гласуван е бюджет на проекта за интерконектор с Гърция, което ще даде възможност да започне изкупуването на земи, а през юни предстои финална стъпка преди стартирането на проекта - вземането на окончателно инвестиционно решение, каза Петкова.

До март 2016 трябва да започне и самото строителство на интерконектора, а до 2018 той трябва да бъде факт. С изграждането на този интерконектор ще имаме възможност да диверсифицираме както маршрута, така и източника, тъй като ще имаме възможност да получаваме газ от Каспийския регион, посочи Петкова. Трасето на газовата връзка с Гърция е 182 км., от които около 150 км. са на българска територия.

По отношение на връзката с Румъния Петкова изрази надежди, че до края на 2015 тя бъде завършена. По интерконектора с Турция сме представили на нашите партньори предпроектно проучване, каквото в момента очакваме и от тях. Създадени са "по-интензивни контакти" и със Сърбия, като през миналата седмица зам.-министърът на икономиката е посетил страната, посочи Петкова. На 13 март родното Министерство на енергетиката е стартирало обществена поръчка за строителен надзор във връзка с изпълнението на този проект, имаме и извършено предпроектно проучване. По този проект също има забавяне, като причината е свързана с невъзможността на сърбите да осигуряват финансиране, коментира Петкова.

Министърът отказа да коментира твърдения и публикации в медиите, че е възможно проектът "Южен поток" да не е окончателно прекратен. Тя единствено обяви, че на този етап страната ни продължава да няма официално уведомление от "Газпром", че проектът е спрян. Продължава работата и по изпълнение на споразумението, подписано с американските централи в Маришкия басейн, отчете Петкова без да коментира с подробности на какъв етап е този процес.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички