Пълната либерализация на енергийния пазар ще случи след края на април


Пълната либерализация на енергийния пазар ще случи след края на април
Снимка: iStock/Guliver

4582

До края на април ще се разполага с финален доклад на Световната банка и ще има яснота за модела за пълната либерализация на електроенергийния пазар. Това каза пред журналисти при посещението си в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ пълната либерализация на електроенергийния пазар е процес, а не еднократно действие. „Това е процес, който продължава доста дълго време. Към настоящият момент големите фирми, които са на високо напрежение са всъщност вече на свободния пазар. Това, което предстои да се случи през следващите месеци е всъщност да бъде напълно либерализиран електроенергийния пазар, но за да се случи това, трябва първо да се осъществят няколко неща. На първо място, трябва да е налице работеща електроенергийна борса. От 19 януари Българската независима електроенергийна борса вече работи. Налице са реални сделки, реална борсова търговия. Цената се определя само и единствено от търсенето и предлагането”, каза още Петкова, цитирана от "Фокус". 

Според нея вторият много важен момент, който трябва да се случи, е да се избере моделът и как ще стане прехода към пълна либерализация на електроенергийния пазар. „За тази цел ние имаме сключен договор със Световната банка, които ни консултират и от тях очакваме да ни предложат модел за пълна либерализация. Този модел трябва да отразява спецификите на нашия пазар и в същото време да вземе най-доброто от съседните страни и други страни-членки на ЕС. Другата много важна мярка, която трябва да се случи и без която няма да бъде освободен пазара, това е да се помисли за уязвимите потребители. Трябва да се подчертае, че ние работим много ефективно в тази посока”, обясни Петкова.

Тя успокои абонатите, че нищо няма да се случи преди да се разработи механизма за защита на уязвимите потребители, преди да бъдат разработени критерии как ще бъдат определени те и преди да са разработени мерки за тяхната защита. „До месец април трябва да имаме яснота как ще определяме уязвимите потребители, кои ще бъдат те и какви ще са мерките, които ще предприемем. Това трябва да стане преди да се освободи пазара, за да можем да ги защитим”, коментира министърът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички