Работната група на "Росатом" за АЕЦ "Белене" идва в края на август


Работната група на "Росатом" за АЕЦ "Белене" идва в края на август
Снимка: БГНЕС

2615

Работната група на държавната корпорация "Росатом", с която ще се обсъжда казуса АЕЦ "Белене", ще пристигне в България в края на август. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес.

На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК по казуса за Белене. Съдът осъди България да плати 620 милиона евро компенсации за нанесените щети на „Атомстройекспорт“, дъщерната компания на „Росатом“, която се занимава със строителство на ядрени централи по руски модел в чужбина.

„Това, което ние трябва да направим и като правителство, и като Български енергиен холдинг, съответно НЕК, е да търсим бързо решение на въпроса, но в същото време не прибързано. Решението трябва да бъде добре обмислено и прагматично, което да ни даде възможност да финализираме този процес по най-добрия за България начин“, каза Петкова, цитирана от БГНЕС.

На въпрос за критиките на БСП към нея и премиера Бойко Борисов за това, че не бива да водят преговори за АЕЦ „Белене“, докато продължава да има мораториум върху централата, Петкова поздрави опозицията за загрижеността. „Това, което трябва да се знае е, че ние не водим преговори за проекта АЕЦ „Белене, ние водим преговори във връзка с арбитражното решение. Трябва да се прави разлика между тези две неща“, уточни тя.

Припомняме, че в края на юли Петкова бе Москва, където имаше разговори с първия заместник-генерален директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров. След това руската страна заяви, че ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ „Белене“. „Росатом“ е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна“, отбеляза тогава Комаров. От енергийното министерство тогава заявиха, че се създава експертна група, която да обсъди съдбата на проекта за втора АЕЦ у нас.

От българска страна в групата ще участват изпълнителните директори и експерти от БЕХ и НЕК. Петкова отправи покана към руската страна да посети България в периода от 15 до 30 август тази година, за да продължат детайлни разговори по сътрудничеството в ядрения сектор.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички