Експерт: Реализирането на енергийни проекти у нас може да доведе до икономическа катастрофа


Експерт: Реализирането на енергийни проекти у нас може да доведе до икономическа катастрофа
Снимка: Getty Images

3320

Според енергийния експерт Христо Казанджиев енергийните проекти „Южен поток”, „Бургас — Александруполис” и АЕЦ „Белене” са класически пример за политически проекти и тяхното реализиране ще доведе до голяма икономическа и обществена криза в страната ни. Това заяви експертът в ефира на БТВ по-рано тази сутрин.

По думите на Казанджиев тези проекти не са гарантирани като икономически осъществими и реализирането им не е по силите на Българското правителство. Това е негово мнение е заявявано многократно в публичното пространство.

„Към настоящия момент икономическата логика и възможностите на България сочат, че тези проекти са непосилни за България, изключително рискови и тяхната реализация ще доведе до една много голяма икономическа и обществена катастрофа“, допълни експертът.

Що се отнася до купения вече реактор за АЕЦ „Белене” въпросът, който следва да бъде обсъден от специалистите е, да се решение за неговата реализация. Важното е България да придобие този актив, да спре плащането на огромните лихви и да минимизира разходите и загубите, допълни Казанджиев. Други експерти обаче смятат, че е възможен рестарт на АЕЦ „Белене“, а участието на България в него да е повече от 50%.

Казанджиев коментира и начина, по който е структуриран проектът „Южен поток“. Според него той е губещ за България и не е нужно страната ни да предоставя правото на Русия да строи този газопровод на нейна територия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички