Тасев: Ако "Турски поток" има втора тръба, тя може да влезе към хъба "Балкан"


Тасев: Ако "Турски поток" има втора тръба, тя може да влезе към хъба "Балкан"
Снимка:

2316

Ако „Турски поток“ остане с една тръба, България ще бъде лишена от възможността да транзитира газ ефективно. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред "Фокус".

Според него след срещата между президентите Ердоган и Путин е ясно, че руският държавен глава не затваря вратата пред България и възможността да се възползваме от „Турски поток“.

„Първата тръба означава, че 2019 - 2020 година ще бъде прекратен наистина транзитът през Украйна, което означава, че 14 млр. куб. метра газ на годишна база, които ние транзитираме през нашата страна, просто ще минат през първата тръба на „Турски поток“. Тази информация, която дава Путин, не е особено благоприятна за България, защото ние вече реновирахме по трасето две компресорни станции. Тази инвестиция би останала във въздуха, освен ако втората тръба не тръгне по реверсивни канали обратно, защото общо взето с прекратяването на доставките през Украйна, ние има капацитет за реверс от порядъка на 25 - 26 млр. куб. метра газ на годишна база“, каза още проф. Тасев.

Според него втората тръба е под условие и е напълно възможно тя да влезе в проекта на газов хъб „Балкан“. „Така че не виждам песимизъм в това, което се случва. Разбира се, то е стимул за енергийната ни дипломация да прояви малко повече инициатива, макар че досега имаме официално положително становище от ЕК. Има персонално писмо от Юнкер, в което той казва, че няма европейски възражения срещу газ от Русия“, коментира проф. Тасев.

Той добави, че към газов хъб „Балкан“ има сериозен инвестиционен интерес от чужбина и това трябва да активизира България. Според експерта страната ни е дала достатъчно гаранции през българските тръби отново да тече газ от Русия. "Реалните възможности пред федерацията в следващите две години са за експлоатацията на две тръби за пренос", прогнозира Тасев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички