Работодателите били в код "оранжево" за протест срещу американските централи


Работодателите били в код "оранжево" за протест срещу американските централи
Снимка: БГНЕС

2851

За нас е безспорно, че тези договори трябва да бъдат прекратени и американските централи да продават на борсата и на пазара. Ние надплащане държавна помощ над пазара. Вдигаме степента на готовност за протести пред американските централи и пред ТЕЦ Варна, защото и те са поискали да работят като американските централи. ТЕЦ Варна са заявили 2 млн. мегават часа. Това е нещо като трета американска централа, която иска да работи по този модел. Степента в момента за протест е с код "Оранжево", ако стане с код “Червено”, това означавало вече дата за протест. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България на пресконференция след среща с омбудсмана Мая Манолова за произвежданата електроенергия от американските централи Марица Изток 1 и Марица Изток 3.

"Обърнахме се в качеството си на физически лица към Омбудсмана относно непазарното изземане на доходи от т.нар американски централи. Смятаме, че по линията на дългосрочно сключени договори с НЕК, всяка година тези централи изземват 486 400 000 лева за годишен регулаторен период. Тези числа са определени от КЕВР.

Това, което е над цената определена от КЕВР, е на пазарно изземане на доходи. Плащаме скъпо и прескъпо за това, че ги има централите, но не получаваме ел. енергия. Най-изгодно ни е тези централи да работя на пълен капацитет, защото тогава ни излизат най-евтино. От всяко българско домакинство непазарно тези централи изземват доход от 161 лв. месечно", коментира още Велев.

Според него е крайно време договорите на тези централи да се предоговорят.

"Искам да обърна вниманието ви на факта, че такива подобни централи имаше в Полша и Унгария. Те отдавна прекратиха тези договори. Няма да открием топлата вода, ако ние направим същото. За нас е безспорно, че тези договори трябва да бъдат прекратени и американските централи да продават на борсата и на пазара. Ние надплащане държавна помощ над пазара. Що се отнася до ТЕЦ 1, там остава неголяма сума, която да бъде изплатена и централата да излезе на свободния пазар. Американският посланик в свое официално заявление зае неутрална позиция, което според мен е малко. Аз ще си позволя да му дам съвет - да даде енергично и настойчиво съвети на двете централи и този процес да приключи час по-скоро. Хората в България разбират, че тези инвеститори ги ограбват", допълни той.

Омбудсманът Мая Манолова също се обяви за разваляне на договорите. Какво каза тя прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички