"Росатом" ще строи АЕЦ в Бангладеш


"Росатом" ще строи АЕЦ в Бангладеш
Снимка:

1912

Руската държавна корпорация „Росатом“ планира догодина да започне строително-монтажните дейности на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш.

През лятото на 2017 г. се очаква да бъде излят първия бетон на площадката, която получи лиценз за изграждане на първата в Бангладеш АЕЦ след провеждане на процедура по лицензиране, което е едно от задължителните условия за влизане в сила на общия договор, съобщиха от компанията.

Заместник-директорът на „Росатом“ Николай Спаски, заместник-ръководителят на „Ростехнадзор“ Алексей Ферапонтов и президентът на групата компании ASE Валерий Лимаренко проведоха в Бангладеш второ заседание на съвместния координационен комитет по строителството на АЕЦ „Рупур“. От страна на Бангладеш като съпредседател на заседанието взе участие министърът на науките и технологиите Яфеш Осман.

В хода на дискусията беше обсъдено строителството на АЕЦ с руски дизайн с два енергоблока от по 1200 МВт всеки. По взаимна уговорка, основният акцент беше поставен на въпросите, свързани с влизането в сила на договора за оборудване на централата и с разгръщането на основните етапи от работа на площадката.

Представителите на „Росатом“, „Ростехнадзор“ и ASE посетиха площадката, където се срещнаха с ръководството и обсъдиха стъпките около изливането на първия бетон в средата на следващата година.

На 23 декември 2015 г. „Росатом“ сключи генерален договор за строителството на АЕЦ в Бангладеш с обща инсталирана дейност 2400 МВт, както и за строежа на съпътстваща инфраструктура. Централата ще бъде на крайбрежието на река Ганг, на 160 км от столицата Дака. Бангладеш планира да подпише кредитно споразумение с Русия за строителството на АЕЦ „Рупур“ на стойност 12,65 млрд. долара през третата седмица на юли. Генерален проектант е АО НИАЭП, а строител ще бъде АО „Атомстройекспорт“. Пускането в експлоатация на двата енергоблока на АЕЦ „Рупур“ се планира за 2022 и 2023 година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички