Русия: Не мислим за възраждане на "Южен поток", но България може да се включи в други проекти


Русия: Не мислим за възраждане на "Южен поток", но България може да се включи в други проекти
Снимка:

2381

В момента Русия не обсъжда въпроса за възобновяване на газопровода "Южен поток", замразен „заради неконструктивната позиция на Евросъюза“, който препоръча отказ от изграждането на тръбопровода.

„Сега е трудно да се говори за реанимиране на „Южен поток“ или да се опитаме да създадем нещо ново с оглед на предишните дейности и идеи“, заяви директорът на 4-ия европейски департамент в руското министерство на външните работи Александър Боцан-Харченко, цитиран от "Интерфакс".

Той отбеляза, че позицията на София по този въпрос не е само резултат от проведените президентски изори.

В разговор с агенция „Интерфакс“ дипломатът отбеляза, че вече се забелязва затоплянето на отношенията между Москва и София, а по-нататък България ще може да се присъедини към новите руски енергийни проекти.

„Но повтарям: „новия президент на България Румен Радев има, без преувеличение, много по-рационален, здрав, конструктивен подход за развитието на руско-българските отношения“, подчерта Боцан-Харченко.

На брифинг в министерството на енергетиката вчера, 8 февруари, новият служебен министър Николай Павлов заяви, че страната ни не е получавала официално предложение от Русия за нов газов проект, който може да мине по дъното на Черно море, но не е „Южен поток“. „Такава информация не сме получавал за газа“, бе отговорът на служебния министър на вчерашния брифинг.

Проектът за газопровод „Южен поток“ бе спрян на 1 декември 2014 г. по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Анкара. Той бе заменен от проекта „Турски поток“, който ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Новата газопроводна система ще бъде от две тръби с капацитет 31,5 милиарда куб.м. газ годишно /по 15,75 милиарда куб.м. всяка/. Морският участък на тръбата ще бъде дълъг около 920 км, а сухопътният – около 200 км. Двете тръби се планира да бъдат пуснати в експлоатация до 30 декември 2019 г.

„Турски поток“ е предназначен за доставката на руски газ на територията на Турция, а също така за осигуряването на руските доставки на „синьо гориво“ за държавите от Европейския съюз след 2019 г. Новият газопровод няма да позволи на Русия напълно да се откаже от транзита през Украйна, но ще помогне в значителна степен да се намалят свързаните с това рискове, подчертават руските официални лица.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички