Русинова: ВЕИ секторът е най-прозрачният в българската енергетика


Русинова: ВЕИ секторът е най-прозрачният в българската енергетика
Снимка: Getty Images / Guliver

1853

Българската фотоволтаична асоциация ще окаже пълно съдействие на инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция. ВЕИ секторът е най-прозрачният компонент в българската енергетика и големите собственици в него са чуждестранни технологични компании. Това каза председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова по повод предстоящите проверки във ВЕИ сектора пред националното радио.

"Ние, като производители, имаме интерес, ако има закононарушители в сектора, те да бъдат показани и доказани, а не целият сектор да се петни. ВЕИ секторът сме над 3000 фирми и всеки един от човек може да отвори страницата на Агенцията за устойчиво енергийно развитие и да види цената, на която всеки продава, кога е регистриран, името на фирмата и собственика ѝ. ВЕИ секторът е най-прозрачният сектор в българската енергетика, защото цялата информация за нас е публична", коментира Русинова.

От сектора настояват проверки да се случат в цялата енергетика. "Тези проверки не трябва да се съсредоточават само върху най-прозрачната част от енергетиката, върху изцяло частния ВЕИ сектор. През последните години ВЕИ секторът е популистки дамгосван от политиците, с цел пред обществото да не се покажат злоупотребите и липсата на ефективно управление на държавните енергийни дружества. Насърчаваме проверки да има и в НЕК и в АСО", каза още Русинова.

Тя беше категорична, че най-големите собственици и инвеститори в този сектор са чуждестранни технологични компании. Според нея с прилагането на механизмите за защита на потребителя от субсидиите за зелена енергия, цената ѝ за индустрията ще бъде намалена драстично.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички