Шефът на КЕВР: Разчитаме на допълнително финансиране за новите правомощия


Шефът на КЕВР: Разчитаме на допълнително финансиране за новите правомощия
Снимка: БГНЕС

3255

Разчитам на допълнително финансиране за осъществяването на допълнителните правомощия, които парламентът ще ни възложи. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на обсъждането на тема „Предстоящите промени в Закона за енергетиката – стъпка към пълната либерализация на електроенергийния пазар в България“, предаде „Фокус“.

„Регулаторът би могъл да изпълни тези нови задължения, когато му се създадат и подходящи условия. След гласуването на текстовете от НС и влизането им в сила разчитам, че ще бъде предоставено допълнително финансиране на КЕВР, както за повишаване на административния капацитет, така и за закупуване на съответния софтуер и други необходими средства за осъществяване на правомощията, които НС ще ни възложи. Ще бъде определена прогнозно-референтна цена за започващия годишен ценови период. Тя ще се съобрази с динамиката на предлагане на енергия по тримесечие, както и в часовете „пик“ и „офпик“, коментира Иванов.

Той подчерта, че ще разработят модел, с който да постъпят справедливо и да не бъдат ощетявани потребителите на енергия, независимо от вида на самия производител.

„Въвежда се и този пазарен механизъм, че премията се добавя върху цената, по която съответния потребител реализира количеството енергия на борсовия пазар. Тази цена ще има динамика, но средно притеглената годишна цена, ще проверим в рамките на следващата година как се получава и ако се налага, ще осъществим последваща корекция. Всяка година ще бъдем в състояние при необходимост да извършваме корекция на тази референтна цена. Считам, че КЕВР ще изпълни по отговорен начин новите задължения, които се възлагат с промените в Закона за енергетиката“, допълни той и уточни, че от 1 юли ЕСО и трите електроразпределителни дружества ще купуват вече технологичните загуби по борсови цени от борсата.

„Ще заложим осреднената референтна цена. Между четирите дружества и ЕСО разликата е твърде малка“, каза още Иван Иванов. Според него пълна либерализация не може да има, ако не бъдат защитени уязвимите потребители.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички