КЕВР не каза дали ще управлява ЧЕЗ, ако "Инерком България" не се справя (ВИДЕО)


КЕВР не каза дали ще управлява ЧЕЗ, ако "Инерком България" не се справя (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

3315

Не коментирам бъдеща ситуация. Така председателят на комисията Иван Иванов отговори на въпрос на Expert.bg дали КЕВР би могла да поеме оперативното управление на ЧЕЗ, ако в бъдещ момент "Инерком България" не се справи с него. За такава възможност намекна лично собственичката на "Инерком България" Гинка Върбакова.

КЕВР няма да проверява сделката за ЧЕЗ, докато тя е все още в процес на договаряне, защото няма основания за това, каза още Иванов на нарочна пресконференция относно сделката.

По думите му, сега комисията не може да се меси, тъй като няма данни за нарушение в единствените два аспекта, които позволяват на регулатора да се намеси преди сделката да бъде финализирана. Първият аспект е ако се продава обособена част от лицензирано дружество, което в момента не се случва. Вторият е ако купувачът залага частично или изцяло материалните активи на дружеството, с което то осъществява лицензионна дейност. Данни за такова нещо нямало, каза Иванов, но и си призна, че КЕВР не знае със сигурност дали това е така, тъй като не е видяла официално подписан окончателен договор и дали в него има включен залог на материален актив – например електроразпределителната мрежа, която ЧЕЗ управлява в България.

Продажбата на ЧЕЗ не е първи такъв случай – сменя се собственикът, лицензията на дружеството се запазва, посочи председателят на КЕВР. Той даде пример с продажбата на E.ON на "Енерго-про" преди няколко години.

Българските граждани и българският бизнес трябва да бъдат спокойни, че няма да има промени в цената на произвеждания от ЧЕЗ ток, обеща Иванов. Председателят на КЕВР изрично подчерта, че заемът, който ще вземе "Инерком България", няма да бъде плащан от българските данъкоплатци през цената на тока. Той обеща и, че ще има проверка на инвестиционните разходи на ЧЕЗ и ако се налага, ще има корекция от КЕВР.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички