Шефът на мина "Черно море" отрича да дължи пари на работниците


Шефът на мина "Черно море" отрича да дължи пари на работниците
Снимка: МИЕ

2210

След като вчера работниците от мина "Черно море" за пореден път протестираха заради неизплатени заплати, изпълнителният директор на мината Русомир Калоянчев излезе с отворено писмо, в което твърди, че исканията са неоснователни.

„Мина Черно море" ЕАД не дължи никакви суми за работна заплата към своите работници. Към днешна дата всичко е изплатено", казва се в изявлението.

"В качеството ми на директор съм подписал и представил декларация пред Дирекция „Инспекция по труда“-Бургас, която удостоверява това.

Що се касае до предявените искания на работниците за двете месечни трудови възнаграждения, които се дължат под формата на обезщетение поради неспазено предизвестие и поради оставане без работа, Ви информирам, че обезщетенията на съкратените работници ще се изплатят, когато Предприятието има тази възможност, а не веднага, както настояват, вече освободените от работа. Тъй като мината е затворена, в момента няма никакво производство и поради тази причина сумите за дължимите обезщетения ще се платят със закъснение. Това се очаква да стане вероятно в рамките на няколко месеца", казва още Калоянчев.

Вчера миньорите алармираха и за това, че могат да загубят жилищата си. Приходната агенция възнамерява да продаде ведомствените имоти, които те обитават, за да покрият задълженията на дружеството. Работниците многократно са искали от фирмата да им продаде ведомствените жилища, но им е било отказвано, обясниха те. Калоянчев и тук твърди друго.

"В медиите се афишира информация, че стотици работници живеят във ведомствени сгради на Предприятието, но това не е вярно. Към момента 10 семейства на работници живеят под наем в една от сградите, определена за продажба от НАП. Днес бе проведен търг, за продажба на посочената сградата, на който не се яви никой. На следващ етап във взаимодействие с НАП от наша страна възнамеряваме да предприемем действия и ще се направи опит да бъдат обособени отделни жилища, за да има възможност да се предложат на работниците за покупка в бъдеще", се казва още в писмото.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички