Ще има ли тръба от "Турски поток" за България - Първанов казва "да", Петкова мълчи


Ще има ли тръба от "Турски поток" за България - Първанов казва "да", Петкова мълчи
Снимка:

3603

Ще обсъдим въпроса за разширяване на газопреносната мрежа в България с „Газпром”, но при стриктно спазване на европейските правила. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която беше на посещение в Русия. Тя беше доста лаконична по отношение на хъб „Балкан”, казвайки само, че „определено има интерес”.

Същевременно пред Нова телевизия бившият президент Георги Първанов обяви, че има подписано споразумение с г-жа Теменужка Петкова и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер. Става дума за реализация на онова, за което намекна руският премиер Дмитрий Медведев преди няколко дни - една втора тръба от "Турски поток" да мине през България, уточни Първанов. „Новината е добра, да бъдем честни. Могат да минат 15-16 млрд. кубични метра газ. Ние печелим сигурност. Има разбирателство на най-високо ниво. Това е знак за възобновяващо се едно макар и прагматично ниво”, коментира още Георги Първанов.

Енергийният министър каза, че на срещата в Санкт Петербург не е говорено по темата за антимонополното дело, което ЕК стартира срещу "Газпром". Петкова уточни, че от „Газпром” са говорили предимно за целите си да увеличат продажбите си в Европа, а тя е разкривала възможностите за разширение на газопреносната ни мрежа. Трябва да сме много внимателни, за да гарантираме мястото си на стратегическата газова карта на Европа, а не да бъдем заобиколени в един момент от всички проекти, добави Петкова. Припомняме, че през миналата седмица Гърция подписа с "Газпром" договор за доставка на газ – с DEPA и "Едисон". Договорът е споразумение за сътрудничество за гарантиране на газовите доставки в Южна Европа.

С бързи темпове се развива проучването за добив на газ и петрол от Черно море, клиширано каза Петкова. На практика в блок "Хан Аспарух" има находища от нефт – очакваме втория сондаж, за да видим какво ще се получи, добави министърът.

Относно унгарската идея за нов газопровод, енергийният министър каза пред БНТ, че след като има такава идея, очаква скоро да има и преговори.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички