Щетите от картела при горивата са като от КТБ, заяви Трайков


Щетите от картела при горивата са като от КТБ, заяви Трайков
Снимка: БГНЕС

2748

Няма особено голяма изненада от заключенията на КЗК в секторния им анализ. Със сигурност има заличаване на числа по някои сектори. Важното обаче е, че може да започне същинското разследване, с което да се установи дали наистина има картел. Това заяви бившият икономически министър Трайчо Трайков във връзка със секторния анализ на пазара на горивата, обявен вчера (25 февруари).

Според аптекарския бос Веселин Марешки, който нашумя с предлагането на горива на по-ниски цени, всеки „би се полакомил” при сегашните условия да продава на завишени цени. Безобразно е, че „Лукойл” е продавал на по-ниски цени навън, отколкото в България, при равни други условия, категоричен е Марешки. Това са между 500 млн. и 1 млрд. лева годишно, които се вземат с картела от джоба на българите – още едно КТБ, добави Трайков.

Бившият икономически министър правилно посочи, че съмненията за нарушения са в две посоки – за договорки на вътрешния пазар и за износа на по-ниска цена от „Лукойл” навън. Ако имаше нормална пазарна цена, този износ веднага трябваше да се върне на пазара на дребно у нас, но това явно не става, каза Трайков.

Пред Нова телевизия говорителят на КЗК Марио Гаврилов каза, че му се иска като гражданин да има незабавен ефект върху цените на горивата след доклада на комисията. Той обаче повтори, че КЗК не може да влияе върху движението на цените на пазарите. Пак ще се чака някой като мен да свърши черната работа, коментира Весели Марешки на въпрос какво очаква след този доклад и „ще има ли буря”. Ако чакаме на засрамването, дълго ще има да чакаме, иронично добави Трайков, който поиска действия от страна на отговорните институции.

Трайчо Трайков повтори, че е задължително да има споразумения със съседите ни за данъчните складове – нещо, което още не сме свършили. Най-вероятно държавата си е затваряла очите, защото говорим за такива печалби, които да затворят очите и устите на депутатите, на медиите. Ако ме нямаше мен, с практически пример, сигурен съм, че и тази проверка щяха да намерят начин да я спрат – с подкупи, със заплахи, добави Весели Марешки. Дори максималната глоба от 10% от оборота за последната година няма да е достатъчна при тези големи кражби, убеден е Марешки.

Същевременно Марио Гаврилов даде интересно уточнение за т.нар. „внезапни проверки”. По закон за такава проверка КЗК трябва да получи съдебно решение, но при това положение съдът уведомява и проверявания, което обезсмисля всичко. Гаврилов уточни и, че във Варна няма регионален картел точно заради Марешки.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички