Скъпият газ ще доведе до вдигане на цената на хляба и загуби за тежката индустрия


Скъпият газ ще доведе до вдигане на цената на хляба и загуби за тежката индустрия
Снимка: Getty Images/Guliver

2504

След решението на "Булгаргаз" да поиска увеличение в цената на природния газ с повече от 32% от 1-ви април българската икономика ще реагира със задължително поскъпване на хляба и сериозни загуби за тежката индустрия, прогнозираха представители на реалния бизнес пред националното радио.

Топлофикациите, химическата промишленост, машиностроенето, стъкларството и хлебопроизводството са секторите с най-голямо потребление на газ. Там се очакват и най-големите ефекти от ръста в цената. След като през последните години набраха скорост, докато горивото поевтиняваше, производствата се разшириха, обновиха мощности и затвърдиха пазари. Сега биха се оказали в риск именно заради загубата на пазара. Според директора на "Агрополихим" Васил Александров, увеличението на газа ще се калкулира единствено в сметката на предприятията:

"Вече имаме подписани договори и планиране на база на тези цени на газа, които в момента ползваме и утре това ще доведе естествено до загуби."

От Федерацията на големите енергийни консуматори съобщиха, че природният газ формира около 70% от производствените разходи и поисканото увеличение ще удари фирмите значително. В числа, според предложението на доставчика "Булгаргаз" синьото гориво трябва да поскъпне от 300 на близо 400 лв. за 1000 куб. метра от 1-ви април. Без върху базисната цена, която КЕВР ще одобри, да се начислява акциза и разхода за пренос. Това обаче не означава ръст в цените на крайния продукт в индустрията, коментира председателят на федерацията Константин Стаменов:

"Ако поскъпне природният газ, това по никакъв начин не означава, че ще поскъпнат стоките, които тези предприятия произвеждат, защото тези предприятия работят в условия на конкуренция. За сметка на конкурентноспособността някой може и да не е на печалба."

Това обаче не може да се каже за бързооборотните стоки, каквито са храните. И особено за хляба, чието производство на 100% е зависимо от газа, казва Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и следкарите:

"Цената на хляба може да започне да се променя още от нивата, хамбарите, минава през мелниците, през опаковките. Влиза в хлебопроизводството, през търговците, които също имат енрегийни разходи и стига до крайния потребител. Няма бранш в България, който да може да поеме едни такива увеличения, които идват от нищото."

Икономически анализатори прогнозират, че регулаторът едва ли ще допусне увеличение на газа в рамките на исканите 32%. Техните прогнози "заковават" на около 20 на сто, но дори и в такъв размер, поскъпването за предприятията ще бъде тежко. Браншовите организации вероятно ще се опитат да "натиснат" регулатора за по-ниско увеличение на цената на природния газ, смята Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

От цените на газа пряко зависят цените на парното и топлата вода. Освен това те оказват влияние и върху цените на тока, тъй като НЕК е задължена да изкупува електроенергията, произвеждана по комбиниран начин от топлофикациите. Председателя на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев заяви за "Хоризонт", че "Булгаргаз" има основание да иска увеличение на цената, но цифрата е стряскаща. Тъй като идва краят на отоплителния сезон може да се очаква драстично поскъпване на топлата вода.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички