Според Борисов, за "Балкански поток" работим честно, не като с "Южен поток"


Според Борисов, за "Балкански поток" работим честно, не като с "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

4450

Въпреки кризата с коронавируса работата и на автомагистрала "Европа", и на "Балкански поток" не е спирала. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с президента на Сърбия Александър Вучич инспектира днес (1 юни) работата по двата важни проекта, предаде БГНЕС.

Българският премиер посочи, че с реализирането на "Балкански поток" ще можем да прекараме на Сърбия какъвто газ си пожелаят – прозрачно, пред очите на Европейския съюз. Инвестицията е изцяло българска. Работим честно, отбеляза Борисов, като спомена какво е станало с "Южен поток" - корупция, установена от ЕК. Повече по темата - ТУК! А премиерът подчерта, че изграждането на "Балкански поток" се извършва честно, почтено и с помощта на Европейската комисия, като се спазват всички изисквания на третия либерализационен пакет.

Премиерът отбеляза и напредъка на работата по връзката Александруполис – Димитровград. Така че този пръстен Александруполис – Турция – "Балкански поток" дава възможност за пълна диверсификация на целия регион – ще може се вкарва и руски, и американски, и катарски, саудитски, азерски газ, така че веднага можем да напълним тръбите, каза още Борисов.

Изключително приятно ми беше да видя с каква скорост и колко качествено работят нашите български приятели. Сърбия обича България и благодаря за всичко което премиерът Бойко Борисов организира днес. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. По думите му, "Балкански поток" означава икономически растеж, ръст на промишлеността, осигуряване на важен енергиен източник за двете икономики.

По отношение на магистралата, сръбският президент изрази очакване, че скоро тя ще бъде завършена и само за три часа ще може да се пътува между София и Белград. Вучич добави, че се надява в кратки срокове да бъде реализиран и интерконекторът в района на Ниш. Президентът на Сърбия специално благодари на премиера Борисов за изключителната му подкрепа за Сърбия по европейския й път и напомни, че неслучайно българският министър-председател е носител на най-високото държавно отличие на Сърбия "Орденът на Република Сърбия".

От своя страна Борисов изтъкна, че в България се работи на пълни обороти за реализацията на двата проекта и поколения наред ще се ползват от това, което се строи в момента. По думите му, сериозно върви и строителството на гръцката връзка. Борисов посочи, че целта е диверсификация за целия регион и осигуряване на възможност да бъде докарвана газ от различни източници, така че тръбите да бъдат запълнени, веднага щом станат готови.

"Символично сваляме карантината, даваме пример за българите и сърбите - да започнат да работят, да почиват и да се веселят заедно. Надявам се тази символика да помогне да забравим COVID-19", заяви още Бойко Борисов. Премиерът напомни, че пандемията е нанесла огромни щети за икономиката и финансите на целия свят и че са загинали много хора, но изрази надежда, че максимално бързо ще можем да се върнем към нормалния живот.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички