Според Петкова кражбите на ток били намелели значително


Според Петкова кражбите на ток били намелели значително
Снимка: БГНЕС

1897

През последните години значително намаляват кражбите на електроенергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия, посветена на проблема.

„Темата за кражбата на ел. енергия е важна, защото засяга пряко търговските дружества - електроенергийния системен оператор, трите енергийни оператора и т.н., които търпят загуби. На второ място, потърпевши сме всички ние, потребителите, тъй като всяка кражба води до понижаване на качеството на предоставяната услуга. И не на последно място – вредите на енергийната инфраструктура и разходите за възстановяването им в пъти превишават размера на самата кражба“, обясни Петкова, цитирана от "Фокус".

Според нея темата има отношение и към националната сигурност, защото сектор "Енергетика" е неин стожер. 

„Това, което се наблюдава през последните години, е стремежът и на ЕСО, и на трите енергийни оператора е да бъде проследен процесът на кражбата на електроенергия. И в резултат на тези действия кражбите значително са намалели“, коментира министърът.

По думите на главния оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение – България“ Виктор Станчев обаче зачестяват случаите на манипулиране на електромерите.

„Търсят се начини чрез вмешателство в средствата за измерване, чрез опити за поставяне на дистанционни устройства в самите уреди, чрез опити за препограмиране и т.н. Зачестяват и случаите, при които най-безцеремонно се присъединяват потребители към кабелни мрежи, които са под земята. Проучихме всички възможности да се откриват и те“, каза още той и посочи, че борбата е жестока.

„88% от констатираните нарушения са от битовите потребители и 12% са от стопански. Енергията, която реално е открадната, при битовите и при стопанските е почти еднаква. Тук можем да заключим, че имаме трайно запазване на нивата на подадените сигнали и на нарушенията. По-притеснителното е високото ниво на рецидивите – 20% от нарушителите са с повече от едно нарушение“, обясни той.

"Начислените количества електроенергия не покриват щетите, които се нанасят на дружествата от кражбата. Технологиите са много важни за кражбите на електроенергия, но с въвеждането на технологиите сигналите за кражба на ток не са по-малко, а напротив - увеличават се. Дори и сега да няма нови правила за измерване на количеството на ел. енергия, ние работим по старите“, заяви Станчев и изрази надежда новите да бъдат справедливи. По думите му начислените количества ел. енергия със сигурност не покриват щетите, които се нанасят на дружествата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички