Стайков: Преди да се мисли за енергийно бедните, трябва да се определи кои са


Стайков: Преди да се мисли за енергийно бедните, трябва да се определи кои са
Снимка:

3280

Несериозно е да се мисли за феномена "енергийно бедни", без той да има ясна дефиниция. Това каза Калоян Стайков, експерт в Института за пазарна икономика, пред националното радио.

"Енергийната бедност е резултат от три фактора. Единият са ниските доходи, вторият са цените на енергийните ресурси и третият е енергийната ефективност. Тези три фактора задават посоките, в които трябва да се мисли. В зависимост от това кой от тези критерии е водещ, трябва да се мисли в посока на мерки", коментира той.

По думите му няма една унифицирана дефиниция, която може да се прилага навсякъде, а всяка страна трябва да си избере такава според спецификите в нея.  

Едната от предложените мерки е въвеждането на социална тарифа за енергийно бедните. Според експерта това ще бъде временна мярка и ще бъде свързана само с процеса на либерализация в България.

"Ако има опасение, че когато се либерализира пазарът на електроенергия, цената може да се повиши, тогава ще се въведе такава тарифа. Ние имахме такава мярка между 2004 и 2006 г. и отмяната ѝ беше едно от условията Европейската комисия да затвори глава енергетика, тъй като това е преференциално третиране на определена група от населението за сметка на друга група. Определено не мисля, че това предложение ще даде добър резултат", каза Стайков.

Според него има мерки, които трябва да се предприемат, преди да се насочваме към това просто да даваме пари на домакинствата.

"Преди да знаем причините за този проблем, ние вече сме готови да дадем пари и да кажем, че проблемът е решен, а той не е. Това са популистки мерки. В крайна сметка идват избори и веднага се започва от различни страни с подобни идеи – "Хайде да дадем пари на тези домакинства". Дали това е помощта, от която те имат нужда, никой не си задава този въпрос", заяви още Стайков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички