Стана ясно как Марешки успява да продава по-евтин бензин


Стана ясно как Марешки успява да продава по-евтин бензин
Снимка: БГНЕС

5899

Веселин Марешки не продава бензин под себестойност. Неговата верига бензиностанции VM Petroleum просто не покрива всичките си разходи само с петролния бизнес и се дофинансира от други бизнес дейности на Марешки. Това заяви Светозар Димов, собственик на „Сакса“ ООД – един от големите доставчици на горива на едро, който е доставчик на основно на дизел и бензин с високооктаново число за веригата на варненския бизнесмен. Димов говори пред Временната анкетна комисия за проверка за картел на горива.

В случая не говорим за дъмпинг, защото има надценка при продажбата на краен клиент спрямо разходваното за покупка на горива на едро - при дизела е 1 стотинка, при обикновен бензин - 2-3 стотинки, а при бензин с високооктаново число е около 5-8 стотинки.

Преди време се появиха слухове, че Марешки си позволява да продава по-евтини горива, защото получава петрол от „Ислямска държава“. Тези слухове обаче бяха пуснати предимно в жълти медии.

Според Димов няма съмнение, че на пазара на горива няма картел. Става въпрос за олигопол – участниците на пазара следват един по-голям търговец в определянето на ценовата политика.

Димов каза и, че митническият контрол в България е на ниво. Той коментира темата и в светлината на изказване на Валентин Златев, който също пред парламента заяви в средата на месеца, че само през тази година 54 танкера с петрол не са минали през измервателни уреди.

Към днешна дата, според fuelo.net, средната цена на литър бензин A95 е 2.05 лева, а на обикновен дизел - 2.04 лева. VM Petroleum продава литър A95 за 1,81 лева на литър, а обикновеният дизел - за 1,79 лева.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички