Сътрудничим си с Македония и в енергетиката


Сътрудничим си с Македония и в енергетиката
Снимка: iStock/Guliver

2504

В рамките на междуправителствено заседание български и македонски енергийни компании подписаха споразумения за съвместни дейности в областта на електроенергетиката и природния газ.

По време на провелото се в град Струмица съвместно заседание между правителствата на Република България и Република Македония бяха подписани две споразумения в енергийния сектор. От началото на 2018-та година стартират съвместни търгове за разпределение на преносни капацитети между електроенергийните оператори на двете страни. Това е регламентирано в споразумение между българския „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД и македонския МЕПСО. Използването на обща платформа ще улесни всички търговски участници, пише БГНЕС.

С новите тръжни процедури търговците от македонска страна ще участват съвместно с българските си партньори на дневните търгове, които ЕСО ще провежда от името на двата оператора. Провеждането на съвместни търгове на българо-македонската граница ще доведе до ръст на търгуваната електроенергия в региона и ще повиши ликвидността на националните енергийни борси. Общите тръжни процедури са задължителна мярка за обединение на енергийните борси на Западните Балкани и в Югоизточна Европа.

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и Акционерното дружество за извършване на енергийни дейности Македонски енергийни ресурси „МЕР АД Скопие“ подписаха споразумение за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка. С документа се изпълнява подписаният меморандум между Министерствата на енергетиката на България и Министерството на икономиката на Македония от 1-ви август тази година за сътрудничество в областта на природния газ.

Страната ни осигурява надежден пренос на руски природен газ за Македония по газопровода Дупница-Скопие в продължение на 20 години. Предвиденото предпроектно проучване ще оцени съществуващата необходимата нова инфраструктура на територията на двете държави. При проучването на маршрути за изграждане на нова междусистемна газова връзка България-Македония ще бъде взето предвид развитието на газопроводите Гърция-България и Турция-България, както и реализацията на концепцията за газоразпределителен център „Балкан“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички