Създаваме смесени компании със Сърбия, за да изнасяме за Русия


Създаваме смесени компании със Сърбия, за да изнасяме за Русия
Снимка: Getty Images

5096

Приоритет в икономическите отношения между България и Сърбия ще бъде насърчаване на инвестициите и създаването на смесени компании между двете държави, които да търгуват на пазарите, с които Сърбия има споразумения за безмитна търговия като Русия, Беларус, Казахстан и Турция. Това стана ясно от втората сесия на Смесената икономическа комисия между двете страни в Белград, на която беше договорено ускоряване изграждането на големите инфраструктурни проекти между България и Сърбия.

За насърчаването на инвестициите ще бъде подписан меморандум между сръбската Агенция за инвестиции, Българска агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Съпредседателите на комисията – министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич подписаха протокол за сътрудничество в седем приоритетни икономически области.

Основните постигнати договорености по време на сесията са ускоряване на работата по Европейския транспортен коридор 10, който включва изграждане на скоростна шосейна връзка и електрификацията и модернизация на жп линията Ниш-София. Страните се ангажираха и с по-бързи темпове на работата по изграждане на интерконекторната газова връзка. В най-кратък срок ще бъде подготвен за подписване протокол за сътрудничество в областта на енергетиката, за да може да бъде подписан.

„За интерконектора е осигурено финансиране на нашата част по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 - 2020 и е извършено проектирането и отчуждаването, така че сме готови да започнем строителството“, каза министър Лукарски. И двамата министри акцентираха колко важна е газовата връзка за диверсификацията на доставките.

Договорено бе сътрудничество в областта на селското стопанство и участие в общи проекти за трансгранично сътрудничество на стойност 28 млн. евро.

По-рано днес министър Лукарски и министър Антич откриха в столицата на Сърбия българо-сръбски бизнес форум, в който участваха над 80 български и сръбски фирми. По думите на Лукарски съществува неизползван потенциал на взаимната търговия. Той поясни, че българските инвестиции в Сърбия са на стойност от 140 млн. евро. Министърът призова бизнеса от двете страни да се възползва от добрите предпоставки като географска близост, ниски транспортни разходи и близък език. Основният фокус на правителството е развитието на високотехнологични производства с висока добавена стойност.

Министър Антич заяви на форума, че провеждането на смесената комисия има за цел да интензифицира икономическите отношения между двете страни. “След затишие последните години, вчера най-после имахме възможност да установим добри контакти. Политическата енергия трябва да работи за икономическото сътрудничество”, каза той. Министър Антич посочи, че с министър Лукарски са постигнати договорености по развитието на инфраструктурни проекти. Той каза, че през следващите години ще се ускори завършването на Коридор номер 10, за да установи бързи връзки между нашите страни.

„Вече има директна самолетна линия, което позволява бърза и ефикасна комуникация. Готвим модернизацията на жп-възела Димитровград. Газовата връзка ще осигури диверсификация и енергийна сигурност“, добави министър Антич. Според него много важна е деловата работа, има голямо поле да се развият търговските връзки между двете страни и съвместното им излизане на трети пазари, включително на държави, с които Сърбия има безмитен режим. „Съществува голяма възможност за развитие на туризма, той трябва да се постави начело на нашите проекти”, добави Антич.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички