Тасев: "Булгаргаз" няма възможност да маневрира


Тасев: "Булгаргаз" няма възможност да маневрира
Снимка:

1902

„Булгаргаз” ЕАД няма структурна възможност да маневрира и затова съм склонен, когато предлагат нещо, да приема техните искания за верни. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред "Фокус". 

„Когато става въпрос за дружество, което минава на възвръщаемост 8%, 10%, 12%, 14%, върху регулаторната база, той получава на годишна база при обороти няколко десетки милиона възвръщаемост на активите. Тук това са толкова смешни суми, че те не могат да бъдат буфер при разплащанията с крайните потребители. Освен това, „Булгаргаз” се поставя в много неудобна позиция, защото той продава газ, а след това чака някой да му плати”, подчерта Тасев.

Той посочи, че дружеството няма буфери. „Когато се приеме бюджетът на държавата около 14 млрд. лева, между 5%-10% се заделя резерв или т.нар. буфер. Ето сега падат камъни и от някъде трябва да дойдат пари. Правителството не само, че няма резерв, но и е в дефицит”, отбеляза Тасев.

„Много е тежко състоянието на „Булгаргаз”, икономиката и енергийните предприятия като цяло. НЕК е в същата ситуация и там дефицитът вече е почти 4 млрд. лева”, каза още енергийният експерт.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички