"Топлофикация София" задлъжнява все повече на "Булгаргаз"


"Топлофикация София" задлъжнява все повече на "Булгаргаз"
Снимка: БГНЕС

3719

Просрочените задължения на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ са нараснали до 100 милиона лева, като само натрупаните от септември миналата година до юли на настоящата са близо 52 милиона. Това съобщи изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов пред БНР.

Още 27 милиона лева дължат и топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца. Това може да затрудни плащанията на „Булгаргаз“ към доставчика ѝ „Газпром“, посочи Николай Павлов. 

"Топлофикация София" следва да заплаща тези просрочени задължения. Очакваме до края на юли да заплати 40 млн лева, а останалата част до 52 млн, натрупани през есенно-зимния сезон, трябва да бъдат заплатени до края на август", допълни шефът на газовата компания, според когото "посланието е ясно: трябва да се плаща".

Ако не се стигне до плащане от "Топлофикация", "Булгаргаз" ще предприеме действия по принудително събиране на вземанията, стана ясно от думите на Павлов. Той обясни, че столичното дружество многократно е предупреждавано, че трябва да си плати доставката на гориво, за да не се налага "Булгаргаз" да събира вземанията си по съдебен ред.

„Топлофикационните дружества формират близо 40% от приходите на „Булгаргаз“, което оказва съществено влияние върху финансовата стабилност на обществения доставчик и върху гарантирането на газовите доставки за страната. През годините задълженията им са разклащали финансовата стабилност на "Булгаргаз". Към началото на 2015 година бяха достигнали близо 380 милиона лева. Към днешна дата са в размер на 127 милиона", поясни Николай Павлов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички