Управляващите са се договорили с руснаците за "Белене", твърдят "Зелените"


Управляващите са се договорили с руснаците за "Белене", твърдят "Зелените"
Снимка: БГНЕС

2327

Правителството очевидно има договорка да строи АЕЦ "Белене", най-вероятно с руснаците. Това е причината да се натиска БАН да излезе с нереални фалшифицирани данни и прогнози. Това мнение изразиха "Зелените" относно медийните публикации, че е имало натиск за смекчаване на доклада за "Белене".

Те изразиха очакванията си, че Българската академия на науките ще поиска разсекретяване на финалния вариант, за да се сравни какво се е появило след 15 септември, когато БАН предава доклада на БЕХ и енергийното министерство в края на септември 2017. Припомняме, че в средата на ноември стана ясно, че документът няма да бъде публикуван официално в цялост, а само в резюме, а вчера (4 декември) ръководителят на проекта проф. Александър Тасев обеща да прати писмо до БЕХ с искане за оповестяване на доклада за "Белене".

Според експерта към "Зелените" Петко Ковачев, докладът, който БАН представи като финален, не може да се приеме, защото вътре има доста "шикалкавещи в дългите текстове твърдения". "БАН са се опитали да докажат жизнеспособността на АЕЦ "Белене" и въпреки всичко не са успели", заключи той.

"Очаквам АЕЦ "Белене" да приключи като тема у нас. Във всеки момент, в който говорим за него, някой някъде източва пари - за проучвания, анализи и т.н. Това нещо трябва да приключи", категоричен беше Ковачев, предаде Actualno.com.

След него думата взе съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев, който заяви, че централата няма как да се съществува без субсидии от държавата. Като други рискове пред АЕЦ "Белене" той определи геополитиката и и екологията. "Връзваме се за един доставчик на енергия за още десетилетия напред. Единственият начин, по който Русия ще ни държи в зависимост, е през нови ядрени мощности", каза той.

Относно екологията Панев добави, че една ядрена централа означава още тонове отпадъчен боклук, като по негови думи тези разходи по съхранението на отпадъците не са включени в цената на крайния продукт - т.е. тока.

"Ако сумираме всичко, се оказва, че потребителите ще плащат много по-високи сметки за ток и е очевидно, че нови 2000 мегавата ядрени мощности ще означават стопиране на всички алтернативни източници", заключи той.

Панев също призова разсекрети доклада на БАН, "за да видим, може ние да грешим и в БАН да работят финансови светила, които са изкарали схемата за "Белене" до плюс". "Моля ви се, спрете с "Белене", обърна се към правителството за финал Панев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички