В София ще известяват с SMS-и за неплатено парно


В София ще известяват с SMS-и за неплатено парно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2172

Столичният общински съвет прие днес бизнес плана на „Топлофикация София”. Така ще бъде подобрена комуникацията с клиентите и ще се избягват съдебни дела. Това заяви днес общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова, вносител на промените, залегнали в бизнес плана на дружеството, предаде БГНЕС.

Промените предвиждат актуализация на базата данни - процес, който тече бавно от години. В момента „Топлофикация София” е актуализирала около 60 хиляди абонатни адреса. Важно е да се популяризира тази актуализация, защото част от промените включват известията за задълженията да бъдат изпращани включително и с SMS-и, посочи Чилова.

Друга промяна е в начинът, по който изглеждат фактурите. В края на всяка фактура ще има с големи букви и очертано в правоъгълник "предстои съдебно производство" или "има просрочени задължения", за да могат хората на първо място да видят дали има някакъв проблем.

Освен това ще бъде въведен т.нар. код платец. Това ще бъде нова услуга, за да няма разминаване в плащанията. Например, когато човек продаде апартамента си, той изплаща задълженията заради новия собственик на апартамента, но не е минал изравнителната сметка. Обикновено, ако са останали за доплащане 10-15 лв. няма как да бъде открит, новият собственик пък отказва да плати тези задължения, защото са по партида на старото физическо лице. С код платец тези задължения няма да вървят с имота, а с човека, който е реализирал сметките. Относно малките задължения, Чилова посочи, че тези сметки, които са до 100 лв. обикновено за такива случаи, когато не може да се открие самият човек, с въвеждането на новата услуга това трябва да бъде преодоляно. Като процент тези сметки са 0.34% от общите задължения към „Топлофикация”.

Относно отпадането на хонорарите за юридически услуги в делата срещу длъжници на "Топлофикация", председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че подкрепя това предложение, ако то бъде извоювано законодателно и ако се отнася за всички компании и институции в страната, които водят подобни дела. "Не разбирам, защо "Топлофикация" се вади пред скоби, защо си фокусира вниманието само върху едно единствено дружество и се иска пълно отказване на дружеството от претендирането на тези юридически възнаграждения", коментира той.

Герджиков посочи, че все още не е гласуван подобен доклад, но той ще бъде внесен скоро в Столичния общински съвет и с този доклад ще се внесе пропорционалност и съизмеримост между размера на сметката, която се дължи и юридическото възнаграждение, което дружеството претендира, за да няма диспропорции, каквито има в момента за малки сметки да се начисляват големи юридически възнаграждения.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички