Вече има отчуждаване на земи за междусистемните газови връзки


Вече има отчуждаване на земи за междусистемните газови връзки
Снимка: Getty Images

1702

Европейската комисия подкрепя напредъка на България по дейностите за изграждане на междусистемните газови връзки, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По време на министерската конференция за нова Международна енергийна харта министър Теменужка Петкова проведе двустранна среща със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович. Петкова го информира за напредъка по реализацията на междусистемните газови връзки на България със съседните страни. Тя подчерта стратегическото значение на интерконектора на страната ни с Гърция, който ще осигури диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ за региона на Югоизточна Европа. Петкова припомни постигнатите в София в края на месец април споразумения с акционерите в съвместната проектна компания "Ай Си Джи Би" за нейния бюджет. По нейните думи вече са стартирани процедурите по отчуждаване на земи по трасето на интерконектора.

Пред заместник-председателя Шефчович, Петкова акцентира, че получаването на грант от ЕК за финансиране на проекта има ключово значение за реализацията му, тъй като по този начин ще се избегне риска от забавяне на дейностите за неговото изпълнение. В момента се детайлизират текстовете по окончателното инвестиционно решение за проекта и предстои неговото подписване в края на този или в началото на следващия месец.

Заместник-председателят на ЕК Шефчович прояви интерес и към изграждането на останалите интерконектори между България и съседните страни. По отношение на газовата връзка с Румъния, Петкова подчерта, че обществената поръчка за избор на изпълнител за участъка под река Дунав е на финалната права. Очаква се до две седмици да бъде избрана фирма. Целта е да се работи през летния сезон и интерконекторът да бъде завършен до края на 2015 г., обясни още тя.

"Отчитаме напредък и в дейностите по интерконектора с Турция. Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" получи 190 хил. евро финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа за предпроектното проучване", каза Петкова. Тя допълни още, че обществената поръчка е стартирана своевременно и се очаква избор на фирма-изпълнител. На 13 май е дадено началото на избора на консултант по интерконектора със Сърбия, за да се ускори и неговата реализация.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович приветства напредъка на българското правителство по проектите за реализация на междусистемните връзки, които трябва да осигурят сигурност на енергийните доставки. В рамките на срещата стана ясно още, че предстои получаване на становище от Европейската комисия относно технико-правния анализ на проекта за изграждане на газов хъб на територията на България. Българското правителство изиска такъв анализ от ЕК по-рано през тази година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички