Велев: Индустрията нито може, нито иска да понеса поскъпването на тока


Велев: Индустрията нито може, нито иска да понеса поскъпването на тока
Снимка: БГНЕС

2499

Имаме оглушително мълчание от страна на Обществения съвет, който се създаде, както и в парламента се прие един закон, който влошава в някои аспекти ситуацията. Не бяха изпълнени и редица поети ангажименти. Всичко това ще доведе до недопустим скок в цената на електроенергията, която индустрията нито може, нито иска да понася. Това каза Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал, пред БНР.

Коментарът му е по повод предстоящия протест на бизнеса на 29 юли (сряда), който отново ще бъде срещу запазването на добавката "задължение към обществото" към цената на тока. В понеделник четирите представителни работодателски организации ще дадат повече разяснения на специална пресконференция.

"Този скок е в резултат на узаконения грабеж, на продължаващите кражби в енергийната ни система, в резултат на безхаберието и ние излизаме на протест. Този път няма да е символичен край работните места и в заводите, а с митинг-шествие във всички големи градове, включително и в столицата", заяви Велев.

Протестите ще се проведат пред областните управи и общинските управи в необластните градове, а в столицата шествието ще се насочи към Министерски съвет, Комисията за енергийно и водно регулиране и парламента.

Очаква се хиляди да излязат по улиците, а на предстоящата пресконференция ще бъде обявено, че синдикатите не само ще подкрепят протеста, но и ще се включат в него.

"Това ще бъде един общ протест, с общи искания от различни гледни точки за неувеличаване на цената на енергията и за реформи в сектора", допълни Велев.

Ако протестът не е достатъчно ефективен, лидерите на шестте организации, четирите работодателски и двете синдикални ще се съберат на 30 юли на съвместна пресконференция, на която ще бъдат съобщени следващите мерки, които ще бъдат предприети в защита на исканията на бизнеса.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички