Властта спешно актуализира енергийната стратегия заради "Турски поток"


Властта спешно актуализира енергийната стратегия заради "Турски поток"
Снимка: iStock/Guliver

2611

Светкавична актуализация на енергийната стратегия на страната предприеха управляващите непосредствено след като руско издание обяви, че през България ще минава втората тръба на "Турски поток".

"Статията във вестник "Комерсант" сигурно е изиграла някаква роля за бързането с актуализацията на енергийната стратегия, колкото и да изглежда това несериозно”, коментира за Actualno.com зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Таско Ерменков. Според него с актуализацията на стратегията правителството прехвърля отговорността на парламента. Същата позиция изрази пред Actualno.com и депутатът от ДПС Рамадан Аталай, член на енергийната комисия. Не е работа на парламента да приема технически параметри и не е мястото на технически проекти в стратегията, възрази по проекта той.

Предлаганите промени, както обясни енергийният министър Теменужка Петкова, произтичат от ясната индикация от страна на "Газпром", че от 1 януари 2020 г. няма да бъде използван т.нар трансбалкански маршрут, което означава, че се променя коренно ситуацията с потоците на природен газ и че се налага преструктуриране на действащия договор с "Газпром", който имаме за транзит до 2030 година. Затова управляващите предлагат в стратегията да се фиксира концепцията за газовия хъб "Балкан", предвиждащ изграждането на липсващата инфраструктура в региона, създаване на борса за търговия с газ и акционерно участие чрез "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен природен газ на Александруполис. Според направените от министерството анализи, ако се реализира тази концепция, "Булгартрансгаз" ще реализира за периода 2020 – 2040 г. печалба в размер на 4,35 млрд. лв.

"След като Газпром са обявили, че пренасочват всички количества към турския газопровод, ние трябва или да сменим входната точка и да търсим ликвидност на т.нар газов хъб "Балкан", или да се съдим, защото имаме подписан договор за транзит до 2030 година и да си търсим пропуснатите ползи от 1 - 1.5 млрд. лева", поясни пред Actualno.com намеренията на управляващите зам-председателят на енергийната комисия Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй".

Възможно е вкарването в парламента на тези решения, които са от компетентността на Министерския съвет, да е резултат на недоверието на руската страна и търсене на гаранции на по-високо ниво за сериозност на намеренията, предположи Таско Ерменков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички