Възстановяват "Южен поток"


Възстановяват "Южен поток"
Снимка:

2865

Има вероятност газовият проект "Южен поток", който трябваше да минава през България, да бъде възстановен.

"Москва връща проекта "Южен поток", това е казал министър-председателят Бойко Борисов "в най-близкото си обкръжение", пише в. "Стандарт", позовавайки се на свои източници. Изданието цитира и експерти, според които работата по газопровода щяла да бъде подновена до няколко седмици.

Русия щяла да възстанови работата по "Южен поток" заради рязкото влошаване на руско-турските отношения през миналата година, както и заради "буксуването" на газовия проект "Силата на Сибир", който трябваше да доставя газ за Китай. Тъй като Европа остава единственият сериозен потребител на природния газ за Москва, възобновяването на проекта "Южен поток" била навременна и икономически целесъобразна, пише вестникът.

Тръбите за изграждането на подводния участък от проекта все още се намират на пристанищата Варна и Бургас. Русия плащала редовно за заеманите складови площи, са обяснили от двата черноморски порта.

Реанимираният проект "Южен поток" ще бъде съобразен с условията на Третия либерализационен пакет на ЕС, твърдят запознати, цитирани от изданието. Проектът напълно се вписвал в идеята за изграждане на газовия разпределителен център "Балкан" край Варна, подкрепен от Брюксел проект, който без руския газ просто би бил абсолютно немислим, пише още вестникът.

Припомняме, че заради свалянето на руския самолят Су-24 на границата със Сирия Турция и Русия спряха разговорите за газопровода "Турски поток", който щеше да минава през Турция.

В края на октомври Actualno.com съобщи, базирайки се на свой достоверен източник, че разговорите между България и Русия за "Южен поток" никога не са спирали.

На 1 декември, 2014 година, по време на официална визита в Турция руският президент Владимир Путин сложи край на проекта "Южен поток" и стартира преговорите за "Турски поток". През 2015 г. „Южен поток” опита да се превърне в „Турски поток”, но не можа. В пророчески анализ от средата на 2015 г., гръцкият журналист Никос Цафос написа следното по отношение на „Южен/Турски поток” и международни маневри около реализацията/провала на проект/ите: „Работата е там, че има такова количество „фактори, променящи правилата на играта“, че има опасност да забравим в каква игра участваме изобщо”. Той припомни, че от 2010 година насам потреблението на газ в Европа е намаляло с над 20%, правейки заключението, че мащабни газопроводни проекти като „Южен/Турски поток” всъщност преследват много повече политически, а не икономически цели.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички