Забавянето на интерконектора с Гърция може да ни коства договора за газ от Азербайджан


Забавянето на интерконектора с Гърция може да ни коства договора за газ от Азербайджан
Снимка: iStock/Guliver

2638

България ще загуби европейски средства, договорени по предприсъединителната програма, ако реалният строеж на българо-гръцката газова връзка не започне догодина.

За това предупреди шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов пред БНР. Евентуално забавяне може да струва на страната ни и договора за доставка на синьо гориво от Азербайджан, твърди той.

“Рискът е продиктуван от това, че ако ние до 2020 г. не въведем в експлоатация газопровода, съответно няма да имаме възможност да пренасяме количествата природен газ и ще сме в нарушение на нашите договорни отношения с Азербайджан. Без обезпечаването на тези количества, тръбата много трудно може да бъде конкурентоспособна, съответно да бъде изградена“, заяви енергийният експерт.

Искането на „Булгаргаз“ синьото гориво да поскъпне от април с 32 на сто е „разумно“ и обосновано, каза Петьо Иванов. „Смея да твърдя, че действително това са реални цифри, и въпреки, или ако бъде увеличена с около 30 % цената на газа, в района ние ще продължаваме да бъдем достатъчно конкурентоспособни“.

„Булгаргаз“ трябва да внесе окончателното си предложение за цената на природния газ до утре. От Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ поискаха от компанията да потърси вътрешни резерви, за да не се налага голямо поскъпване.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички