Забраниха на обвиняемите за неизгодната сделка за "Белене" да напускат страната


Забраниха на обвиняемите за неизгодната сделка за "Белене" да напускат страната
Снимка: БГНЕС

2250

Новото обстоятелство от днес е, че прокурорът е разпоредил и е издал постановление двамата обвиняеми по сделката за АЕЦ "Белене" да не напускат страната без негово разрешение. Това заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

Арнаудова посочи също, че при определяне на тази мярка прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. Двамата обвиняеми са заявили, че не разбират обвинението.

Относно това защо сега се повдига това обвинение, след като договорът е от 2007 г. и няма ли опасност да изтече давността, Арнаудова обясни, че няма опасност за давността. "Престъплението, за което е повдигнато обвинение предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение.

Забавянето на повдигането на обвинение е, защото разследването е изключително сложно. Изисквани са множество документи, времето когато е била извършена сделката до настоящия момент е твърд дълъг период, което допълнително е забавило разследването, но доказателствата са достатъчни", каза Арнаудова.

Относно привличането на нови обвиняеми, говорителят посочи, че разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица, но не можа да съобщи повече подробности, като заяви единствено, че се отнася за длъжностни лица и за престъпления по служба.

В петък на 14 октомври Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение и е привлякла като обвиняеми две лица, които са били и в момента са бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания. Става дума за Любомир Велков и Мардик Папазян. Обвиненията срещу тях са заради подписаните договори и заради това, че "са поели задължения, които надхвърлят естествените и нормални договорни отговорности". Арнаудова съобщи, че "липсва дадено разрешение от едноличния собственик на капитала на НЕК, който е министърът, което е абсолютно задължение по закон и по правилник".

Тя заяви, че обвинението, което е повдигнато е за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за предприятието. Вредата е в размер на повече от 77 млн. евро, тъй като в договора, който те са сключили с изпълнителния директор на "Атомстройекспорт", са приели за сметка на НЕК да бъдат всички разходи по транспортиране на оборудването на АЕЦ "Белене" до Русия.

Става въпрос за част от оборудването, което е било на територията на АЕЦ "Белене", което е било продадено обратно на "Атомстройекспорт" като стойността, на която са се договорили е 164.78 млн. евро. Приспадайки разходите, които са поети за сметка на НЕК, на практика сме продали оборудването, по силата на този договор, на половин цена.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички