Заради цените на КЕВР ще губим по 400 млн. лв. годишно, предупреди шефът на НЕК


Заради цените на КЕВР ще губим по 400 млн. лв. годишно, предупреди шефът на НЕК
Снимка: БГНЕС

4645

Ако останат цените, които КЕВР предлага, НЕК ще продължи да работи на загуба и тя ще бъде около 400 млн. лв. годишно. Това заяви изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, по време на изслушването на енерго и топлофикационни дружества в КЕВР, предаде БГНЕС.

На днешното заседание на КЕВР, където се разглеждат и събират все още предложения за нова цена на електро и топлоенергията, Илиев заяви, че не трябва потребителите на топлинна енергия да плащат за т.нар. общозначими производства (например зеленчукопроизводството в оранжерии).

Илиев посочи също, че не можем да признаваме едно високоефективно производство на електрическа енергия и в същото време да изхвърляме над 80% от топлинната енергия в атмосферата.

Той допълни, че при тези технологични загуби, които са признати от КЕВР, не е в услуга нито на потребителите, нито на топлофикациите. “Ние насърчаваме едно изхвърляне на топлинна енергия”, заяви той, като уточни, че най-ниският процент на изхвърлена енергия е в "Топлофикация София" - 17%, като на места достига до 46% средногодишно.

Илиев отбеляза, че за никого не е тайна, че има кръстосано субсидиране на топлинната енергия през електрическата енергия. “Не може заради 20%, които са топлофицирани, останалата част от населението и бизнесът да им плаща тяхната топлинна енергия. Проблемите на Топлофикация са сериозни, но няма да бъдат решени по този начин”, коментира той.

Решението според него е топлофикациите да бъдат поставени на действителни пазарни цени. Единствено топлоенергията от газ излиза над 35 лв., без другите разходи за производство, пренос, амортизации, а има цени за топлинна енергия за по малко над 40 лв., обясни той. По този начин се убива и конкуренцията в бизнеса. Илиев заяви, че изхвърляйки топлинната енергия, която произвеждат, дружествата не произвеждат толкова електрическа енергия, колкото им е необходима, а много повече.

Той подчерта, че КЕВР е намалила цената на тока с 9 лв. от 115 до 106 лв., което е около 10%. Той посочи и че КЕВР не признава като разходи заема, който се наложи НЕК да вземе, за да се разплати с американските централи.

Относно таксата “задължение към обществото”, Илиев заяви, че таксата е свалена с 1 лв.

Според доклада на КЕВР НЕК трябва да продадат 12.3 млн. мегаватчаса електроенергия, а трябва да изкупят близо 19 млн. мегаватчаса електроенергия.

За неработещите централи в ТЕЦ Марица Изток НЕК плаща по 50-60 лв. за мегават. Ако те работят на 100%, тогава цената на енергията, която произвеждат е под пазарната. Пазарът обаче е свит и се изкупува всичката произведена енергия - от заводски централи, ВЕИ-та и пр. така се стига и до това да се изхвърля топлинна енергия и това увеличава загубите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички