Защо КЗК не откри картел на пазара на горива: Ценовото съгласуване не е картел (ВИДЕО)


Защо КЗК не откри картел на пазара на горива: Ценовото съгласуване не е картел (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

4532

Не намерихме основание и доказателства да твърдим, че има картел на пазара на горива на дребно в България. Ценовият паралелизъм не е наказуем. Това, в общи линии, казаха от КЗК в коментар за решението си от средата на седмицата, че картел няма, но шест вериги бензиностанции (Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД) трябва да ограничат говоренето за търговски данни.

Защо се случи така, че КЗК не взе решение, че картел има? Ето какво казаха от комисията в отговори на няколко въпроса на Expert.bg и Actualno.com:

Уплашихте ли се, че представените доказателства в рамките на 110 страници от производството няма да издържат пред съда и не е ли доказателство за възможен картел точният цитат от приложен имейл на г-н Румен Желязков, директор на "НИС Петрол": "Основният ценообразуващ фактор са цените на горивата"?

КЗК: Става въпрос за олигополен пазар и за уеднаквяване на цените. При условията на олигополния пазар участниците нямат свободата да определят различни цени от цената на пазарния лидер (бел. ред. - за пазарен лидер специално на пазара на едро беше посочен „Лукойл“) и да имат собствена автономна политика.

Защо участниците нямат тази свобода? Какво им пречи?

КЗК: Защото ще бъдат извадени от пазара. Има обективни икономически данни, които посочват как се формира цената. Това са акцизи, ставки, ДДС, производствена цена и т.н. Компаниите не могат да излязат извън цената, която е зададена от пазарния лидер.

Как не могат, като има хора, които в момента продават с по 10% по-ниско (бел. ред. - Веселин Марешки)?

КЗК: Ценовият паралелизъм не представлява съгласуваност в посока на картел. Въпреки нашето желание, не можахме да съберем такива доказателства, че заради обмяната на търговска информация има реални действия от икономическите контрагенти.

В решението на КЗК са цитирани четири мерки, които разследваните шест вериги бензиностанции трябва да изпълняват. Как ще става това – ще следите Facebook профилите, Viber, Skype на служителите, телефоните ли ще им подслушвате, за да разберете дали си споделят конфиденциална търговска информация? Как ще приложите контрол – към ДАНС ли ще се обърнете?

КЗК: Когато има такива мерки, те са в регламент номер 1 от 2003 година на Европейския съюз, който е транспониран в Закона за защита на конкуренцията (КЗК). Мерките са два вида – структурни и поведенчески. Това са нормални мерки. Ако погледнете решенията на ЕК, включително и решението за „Газпром“ (бел. ред. - по това решение руската компания изрично обеща прозрачни доставни цени за природния газ, както и възможност клиентите в Европа, включително българските, да предоговорят цените), което фактически страните още имат време да коментират, става въпрос за предложени от предприятията мерки, но са одобрени с акт на комисията.

Казвате какви са мерките, а искаме да разберем как ще се осъществява контрол дали се спазва изпълнението на тези мерки?

КЗК: Както контролираме и когато сме дали разрешение за концентрация с условия, по този начин ще контролираме и тези мерки. Това означава, че страните по нашето решение до 30 дни ще представят доклад по какъв начин тези мерки ще ги въведат във вътрешни актове и КЗК, на основание чл. 38, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията (КЗК) – възможност да проверява по собствена инициатива дали тези мерки се включват във вид на вътрешно ведомствени документи на съответната компания. При условие, че констатираме нарушаване на ангажимента, КЗК е в правото си да се самосезира и да наложи санкция.

Каква би била санкцията?

КЗК: Санкцията е по чл. 101 от ЗЗК – имуществена (бел. ред. - в случая може би се имаше предвид чл. 100, където е записано, че размерът се определя по методика, публикувана на страницата на КЗК в интернет)

От КЗК изрично уточниха, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябва да каже дали цените на горивата на дребно ощетяват потребителите.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички