Златев: Няма монопол над горивата, политически чадър пази Марешки


Златев: Няма монопол над горивата, политически чадър пази Марешки
Снимка: БГНЕС

2954

Разпространяваната теза за монопол в пазара на горива е абсолютно несъстоятелна. Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), по време на изслушването му във временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до 2016 година, предаде „Фокус”.

„Съгласно информацията, с която разполагаме от Агенция „Митници”, в пазара на горива в България, около 60%, се извършва снабдяване от вътрешен производител и 40% от внос”, коментира Златев и поясни, че регистрираните рафинерии в България са 4.

По време на изказването му стана ясно, че в страната има около 2500 бензиностанции, регистрирани в Националната агенция по приходите и около 7000 ведомствени бензиностанции, върху които липсва достатъчен контрол.

Очевидното увеличение на данъците и относително константното потребление и събираемостта на данъци индикират рязко увеличение на сивия сектор. Според доклада на Министерството на финансите от 2015 година, който беше официално публикуван на сайта, всеки трети литър употребен газьол е без платени данъци. Щетите за фиска възлизат на 1.200 млрд. лева”, заяви още Златев.

Той коментира и по-ниските цени на горивата в бензиностанциите на Веселин Марешки.

„Феноменът „Марешки” не е никакъв феномен. Ако вие тръгнете днес от Благоевград за Кулата на 18 места ще видите надписи на пътя 20 ст. по-евтино дизелово гориво и т.н. Бензиностанции, които продават на по-ниски цени от пазарните в България е имало и има, като в т. нар. ведомствени бензиностанции, за които имаме основания да считаме, че ощетяват фиска на страната”, каза още Валентин Златев.

Феноменът в случая е, че тези хора, които съзнават, че са на ръба на закона, са си мълчали, един човек си позволи да стане и да каже: „Аз съм Апостолът на свободата и спасявам българската нация, защото продавам на българския народ по-евтини горива”, продължи Златев. Не може да се получи така, че крайната цена да е с 20 ст. по-ниска от пазарната. А дали държавата е защитила своите интереси и кой може да гарантира, че от този търговец, продаващ на по-ниска цена, държавата си е събрала ДДС и акциза, запита Златев. Няма нито един акт от приключили проверки на този бизнес на г-н Марешки и за мен това е тежък случай на политически чадър, смята той.

Държавата може ли да каже, че тя е защитила своите интереси, защото господин Марешки е проблем на българската държава, той не е проблем на Българската петролна и газова асоциация”, заяви Златев.

На комисията стана още ясно, че откакто "Лукойл" е на българския пазар, е платила над 31 млрд. лева данъци и такси.

Данък "печалба" в сектора пък възлиза на 156 млн. лева.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички