Кристиан Ноайе: Излизането на Гърция от еврозоната ще е шок за световната икономика


Кристиан Ноайе: Излизането на Гърция от еврозоната ще е шок за световната икономика
Снимка: Getty Images/Guliver

10864

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще представлява шок както за единния валутен блок, така и за световната икономика, но най-лошите последици от подобен негативен сценарий ще бъдат усетени от самата Гърция. Това каза в интервю за френския ежедневник Le Figaro Кристиан Ноайе, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и президент на Френската централна банка.

По думите му сценарият, известен като Grexit, ще нанесе травма на еврозоната, но шокът ще доведе до повече рискове от общ характер и може да се каже, че цяла глобална икономика също ще бъде засегната от подобно силно сътресение, информира БНР.

Ноайе заяви, че най-лошите последици ще бъдат усетени от самата Гърция, която ще бъде подложена на сериозна икономическа криза, ако не успее да намери решение на своите основни проблеми, свързани с растежа и с безработицата.

В тази връзка Ноайе призова гръцкото правителство да преговаря сериозно и бързо с европейските си партньори.

"Ние загубихме много време. Гръцките власти трябва бързо да осъществят предложените реформи, за да им се даде възможност да намерят жизнеспособен бизнес модел. Те трябва да преговарят сериозно с европейските институции и с МВФ, каза той.

Ноайе заяви още, че размерът на ликвидността, която ЕЦБ е предоставила на гръцките банки, се е удвоил до 110 млрд. евро през последните шест месеца, но въпреки това гръцкото банково финансиране остава недостатъчно заради огромното теглене на депозити и изтичането на капитали.

Припомняме, че според анализ на компанията за кредитно застраховане „Кофас Груп” по-малко малко вероятният сценарий за Гърция е оставането й в еврозоната.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички