Драгослав Радойчич за Expert.bg: Най-важно е да разберем нуждите на хората с аутизъм


Драгослав Радойчич за Expert.bg: Най-важно е да разберем нуждите на хората с аутизъм
Снимка:

5432

Преди по-малко от месец у нас беше представено иновативно устройство за защита на деца с аутизъм. То носи името CAPPLO и е световна технологична новост, но е изобретено от българска стартъп компания. Негов създател е Драгослав Радойчич, които е родом от Сърбия, но избира България за реализирането на своята идея. Вижте какво сподели той пред Expert.bg относно избора на страна, в която да тества изобретението си, бъдещи планове за подобряване на CAPPLO и моменти от личния си опит като родител на дете с аутизъм.

Г-н, Радойчич, как се роди идеята за създаването на CAPPLO?

Идеята за създаване на устройство за защита на деца с аутизъм се роди в края на 2013 – началото на 2014 г., след като едно момче с аутизъм загина при инцидент в Ню Йорк. По това време моят син, който също е с аутизъм, беше в основно училище и не беше защитен по никакъв начин. Така разработихме устройството и го нарекохме CAPPLO. Името му не е избрано случайно. В него се съдържат английските думи child, care, cloud, community, innovation, technology, application, location, support, love (дете, грижа, облак, общност, иновация, технология, приложение, местоположение, подкрепа и любов). Именно това влагаме в CAPPLO.

Колко време отне самото изработване на устройството?

Устройството беше създадено за много кратко време, само 9 месеца. След това известно време го тествахме. И най-накрая стигнахме до финалната фраза, която тече в момента с изпробването му от семейства с деца с аутизъм. Следва да започнем производството.

Версията, която се тества в момента от български семейства, е финалната. Обмисляте ли да добавяте някакви други функции към нея и да я развивате в бъдеще?

В момента в България тестваме почти финалната версия на устройството. Казвам почти, защото все още нанасяме последни щрихи по отношение на калъфа, цветовете и други дребни настройки. Разчитаме много и на обратната връзка от семействата, които изпробват CAPPLO. В бъдеще предвиждаме да има подобрени версии и дори вече сме започнали работа по тях. Ще бъдат добавени нови характеристики като индикации за стрес и тревожност чрез комбинация от допълнителни сензорни технологии. Ще има възможност да се предвидят епилептични пристъпи чрез свързване на устройството с друго такова (тип слушалка) за измерване на електрическата активност на мозъка (ЕЕГ) и др. Очакваме новата версия на устройството да бъде готова в края на 2017 г.

Защо избрахте именно България за провеждане на първоначалните проби на устройството в реална среда и за първа страна, в която да започне официалната продажба на продукта?

Това наше решение е свързано с факта, че вече имахме установени канали и договори за дистрибуция, както и подкрепата на фондация I CAN TOO за България. Ако щете дори заради факта, че е честно да започнем от страната, където е основана нашата start-up компания.

Всички данните за състоянието на детето се изпращат към облак, където родителите ги следят в реално време. Не се ли тревожите за възникване на някакви технически проблеми с достъпа, имайки предвид, че това е много динамична система, в която данните се обновяват всяка секунда, а навременното информиране на родителите е основното предимство на устройството?

Отличен въпрос. Точно това е причината да създадем множество канали на комуникация и уведомяване в реално време. Платформата може да разпознае такава ситуация (например в случай на разпадане на връзката) и да предупреди родителите да се погрижат. Нашето устройство се свързва чрез GSM мрежа и сме зависими от качеството на нейното обслужване, но както казах имаме и резервни възможности. В близкото бъдеще ще можем да използваме смарт сити радиомрежа като резервен комуникационен канал.

От колко хора е съставен екипът ви?

Към момента сме екип от 9 човека с огромната подкрепа на няколко компании.

Защо избрахте България за основаване на стартъп? Вие сте роден в Ниш, защо не стартирахте своя бизнес в Сърбия?

България беше идеалният избор поради факта, че е част от ЕС, с отлично изградена стартъп екостистема, където получихме наистина огромна подкрепа от инвестиционния фонд Eleven. Те бяха нашите първи инвеститори и ментори, а и наистина много ни помогнаха.

Разбрахме, че имате идея за създаване на фонд за подпомагане на семейства с деца аутисти, които не могат да си позволят закупуване на CAPPLO. Бихте ли ни казали малко повече за този проект? Как ще бъде финансиран той – чрез групово/масово финансиране или вие ще осигурите парите?

Засега е само идея, но заедно с нашите партньори от организации като I CAN TOO съм сигурен, че можем да го постигнем, и то не само в областта на сигурността, но и много повече. Крайната цел е да интегрираме хората с аутизъм в една общност. Много от тях са наистина талантливи и правят страхотни неща в областта на изобразителното изкуство и музиката например, но се нуждаят от подкрепата, за да достигнат своя максимум и да са равноправни членове на обществото ни. Най-важно е да разберем техните нужди. Освен това CAPPLO може да служи не само на хората с аутизъм, но и на други потенциално заинтересовани групи – на хора с различни увреждания или без никакви увреждания, на възрастни хора и т.н.

Вие самият сте родител на дете с аутизъм. Изпробвали ли сте ефективността на CAPPLO при вашия син и какви резултатите наблюдавахте?

Да, тествах всеки един подход със сина си Дейвид. Той носи много прототипи, Алфа устройства и тестови сензори. Понякога беше наистина забавно, друг път получавахме много важна информация, само наблюдавайки неговите движения и жестикулации. През този период събрахме много информация. Когато пуснем платформата, Дейвид ще получи своя първи оригинален CAPPLO, който ще бъде неговият личен „охранител”. CAPPLO ми даде възможност да разбера детето си много по-добре.

Интервю на Севин Рашидова

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички