Иван Велков за Expert.bg: Духовната нищета е най-големият проблем на обществото ни


Иван Велков за Expert.bg: Духовната нищета е най-големият проблем на обществото ни
Снимка:

10108

Какви са младите българи – лениви, немотивирани и бягащи навън или инициативни, креативни и дейни? Една среща с младия предприемач Иван Велков ще ви убеди, че втората тройка определения е вярната. Той и екипът му са се захванали с амбициозна задача – да обновят тенис кортовете, летния театър и другите съоръжения в парка на Софийската семинария и да го превърнат в любимо място за почивка на столичани. Пред Expert.bg Велков разказа повече за проекта.

Г-н Велков, какво ви накара да предприемете начинанието и какво е състоянието на комплекса?

В началото състоянието не беше добро. Когато влязохме във владение през октомври, имаше отлив от хората, които са посещавали кортовете при стария наемател. Сега, на пролет, нещата стоят по-различно. Започваме мащабно реновиране на кротовете, на парка към Семинарията, планираме да се обновят футболното игрище и летния театър.

А относно самата идея – бяхме с приятели на разходка в Семинарията и разбрахме, че там могат да се практикуват спортни занимания. В последствие се поинтересувахме на кого са съоръженията и започнахме да се движим по реда на нещата. Заявихме интереса си с писма, оказа се, че скоро ще има търг. Явихме се, бяхме с най-добрата оферта и го спечелихме.

Плановете ви за развитие на мястото са мащабни. Достатъчно голям ли е екипът ви?

Не вярвам, че за да се получи нещо, трябва голям екип, по-скоро да попаднеш на точните хора. Екипът е от 4 човека, но те работят със сърце и преследват целите си докрай.

Имахте ли предварителен бизнес план за проекта?

Вярвам, че хубавите неща стават бавно, а прекрасните се случват на момента. Въобще не сме имали бизнес план, нямахме кой знае колко време да изготвим такъв, когато се появи възможността. След това имахме 4-5 месеца да помислим как можем да оползотворим мащаба на мястото. Малко по малко идеите ни намериха приложение в конкретни стъпки, които успяхме да защитим пред Светия синод и да получим подкрепата му.

Сега следваме тези стъпки. Искаме да развиваме не само спортна, но и културна дейност. Аз и екипът ми смятаме, че най-големият проблем на обществото е духовната нищета. И църквата е на нашето мнение, че на летния театър и парка трябва да се вдъхне нов живот и да се получи съчетание между спортни и други мероприятия.

В близко бъдеще как ще се случат нещата?

През 2015 планираме изцяло обновяване на спортната база. Първо трябва да се ремонтират самите тенис кортове, после да се изградят съблекални, а след това и да се реновира футболното игрище. През 2016 г. ще обърнем повече внимание на другите съоръжения.

Доколко сериозна бе необходимата инвестиция?

Много е лесно, когато имаш едни готови пари, да ги вложиш. Ние обаче нямаме сериозен финансов бюджет, който да инвестираме и след време да чакаме плодовете. Идеята ни е малко по-различна. Мислим, че наистина там могат да се изкарват прилични доходи, но не е това основната цел. Основното е да създадем място, където хората да се радват на спорта и на културния живот, който отсъства от техния собствен.

Да разбираме ли, че финансовите бенефити не са водещото нещо за вас?

Абсолютно. Чисто финансово мястото може да носи доходи. Но ние планираме с Българска православна църква , а и с други институции, там да се случват мероприятия с обществено полезно значение. Да се обърне внимание на деца в неравностойно положение, да се представят различни спортни и арт школи, да имат младите хора възможност за различни изяви.

Паркът около Семинарията обаче не е често избирано място за отдих. Възнамерявате ли да го популяризирате по някакъв начин?

Популярността определено е проблем. Досега специално нещата със спортния комплекс не са развивани, нищо не се е случвало. Нашата цел е тъкмо обратното – там да започнат да се случват важни и хубави неща, да покажем комплекса и парка като удачна дестинация за приятно прекарване на софиянците със семействата им.

В момента има ли добра посещаемост на тенис кортовете?

Задоволителна е предвид това, което предлага базата. Когато се направят ремонтите и обновленията, и потокът от хора ще се увеличи.

Вие самият тенис фен ли сте?

Аз съм спортна натура и обичам спорта по принцип. Играя тенис любителски, но футболът ми е доста по-любим.

Екипът ви се състои от млади хора, а в днешно време много от младите бягат зад граница. Защо избрахте да правите бизнес в България, а не навън?

Човек трябва да тежи на мястото си. Мисля и, че когато птичето ти кацне на рамото, трябва да го уловиш. Пък и лично за мен и за колегите ми никога не е стоял вариантът да напуснем България, независимо с какъв бизнес ще се занимаваме. Всички сме родолюбци. Проблем е това, че младите не остават тук, естествено за това и ние като общество имаме вина. Човек така е устроен, че винаги търси лесното. Но всеки може да пробва в България – струва си заради страната, приятелите и семейството.

Но не страдат ли младите от липса на мотивация да пробват?

За съжаление много от младите са обезверени и така е трудно да имаш каквато и да е мотивация. Това е реалността, за която сме виновни и ние.

И все пак има ли перспектива?

Абсолютно. Перспектива винаги се намира, ако се бориш достатъчно упорито. Друг е въпросът какво жертваш, за да се случат нещата.

Вие какво жертвате?

Време, нерви, доста безсънни нощи. Аз съм от хората, които като имат идея, трудно заспиват, докато не я реализират.

Как ви се иска да изглежда комплексът след, да кажем, три години?

Моите представи и мечти винаги са били доста смели. След три години виждам комплексът като номер 1 в цяла София от спортна гледна точка, като предпочитано място за спорт. От другата страна и като едно от културните и духовни средища на София. Това съчетание го няма другаде. Ако успеем да го направим, ще е една сбъдната мечта.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички