14 проекта на инвеститори наливат 400 млн. лева в икономиката ни


14 проекта на инвеститори наливат 400 млн. лева в икономиката ни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2193

Българската агенция за инвестиции работи по сертифицирането на 14 нови проекта, по които се очаква в следващите 2-3 години в икономиката да се вложат 400 млн. лв. и да се разкрият 3 хил. работни места. Това съобщава изпълнителният директор на ведомството Стамен Янев пред в. "Стандарт".

В отговор на въпрос той посочва, че ако се запази темпът на нарастване на инвестициите от 2015 г., запази се политическата стабилност, ще има нов ръст на вложенията в икономиката. За изтеклата година агенцията отчита ръст от 22.5 на сто спрямо 2014 г., или около 1.6 млрд. евро общо, което е най-високото им равнище от 2009 г. По-детайлен преглед на данните показва, че огромна част от общата стойност на привлечените чуждестранни инвестиции (приблизително 60%) се дължат на рафинерията на "Лукойл". През изтеклата година тя пусна в експлоатация нова инсталация за хидрокрекинг на гудрон, оценена на общо 1.5 млрд. долара.

Янев посочва, че София привлича голяма част от инвестициите, атрактивни били и университетските градове.

Той съобщава, че в Министерството на икономиката се готвят проекти на нови закони за иновациите и за индустриалните и технологичните паркове. В тях можело да са предвидят и други мерки за насърчаване на инвеститорите извън тези в Закона за насърчаване на инвестициите.

През тази година агенцията планира да изгради цялостна мрежа между търговските камари на различните държави, за да се обменя информация и да се насочва администрацията към конкретни инвеститори.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички