175 млн. лева ще бъде субсидията на БДЖ за догодина


175 млн. лева ще бъде субсидията на БДЖ за догодина
Снимка: БГНЕС

2009

Субсидията, която ще бъде отпусната на "БДЖ - Пътнически превози", ще бъде в размер на 175 млн. лева. Това записаха депутатите на второ четене в текстовете на държавния бюджет за 2016 г.

Депутатът от "БСП лява България" Георги Свиленски припомни, че не може парите от концесии да отиват целево за финансиране на държавни структури, а трябва да бъдат насочени към Сребърния фонд.

"Към днешна дата имаме отново същата субсидия – 175 милиона без никаква визия за развитие на железниците. Напротив, може би отново ще предложите спиране на влакове. Може би ще предложите отново закриване на гари. Това, което предлагате – че ще дадете на концесия Летище София и с парите 600 милиона ще ги налеете в БДЖ – няма как да го направите, защото са пари, които трябва да идат в Сребърния фонд и те не са пари на Министерството на транспорта", каза той.

Самите управляващи съобщиха сумата от 600 млн. лева като приходи от 35-годишната концесия още преди влизането на проекта за бюджет в пленарната зала, но тези параметри не са записани сред предложенията. Там е описано единствено изключението парите от концесията да бъдат насочени към железниците, а не към Сребърния фонд. Според БСП това е ясен сигнал, че концесионерът е предопределен.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички