300 млн. лева може да отидат за развитието на Североизтока


300 млн. лева може да отидат за развитието на Североизтока
Снимка: БГНЕС

1810

Над 300 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ ще могат да бъдат вложени в целенасочени инвестиции за подкрепа на Североизточния район, Варна и областта. Това обяви на форум в морската ни столица министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде bTV.

Парите са в направленията градско развитие, градски транспорт, градска среда, образователна инфраструктура, заедно с фондовете, които се предвиждат по линия на финансовия инженеринг – за градско развитие и съпътстващите мерки по програмата.

Към момента са отворени за кандидатстване и са обявени схеми за 2,25 млрд. лв. или над 75% от общия бюджет на ОПРР 2014-2020 в размер на 3 млрд. лв., информира Павлова. До края на годината програмата ще бъде отворена на 100% за бенефициенти.

Министърът информира, че за градовете в Североизточна България са предвидени 188 млн. лв., които ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездна помощ. С нея ще бъдат подкрепени проекти за градско развитие, енергийна ефективност, градска среда, градски транспорт.

40 млн. лв. ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура, още над 100 млн. лв. ще бъдат дадени за реформа на спешната помощ и подкрепа за образователната реформа, а с 13 млн. лв. ще бъдат подкрепени 10 професионални гимназии.

Региот ще може да се възползва и от два фонда за финансов инженеринг – за Северна България и за развитие на туристическата инфраструктура.

Всички 39 града, които са основни бенефициенти, са междинни звена и те могат да определят какви да са проектите, обхватът на техните инвестиции, сами да разглеждат и одобряват проектите, които да финансират, обясни регионалният министър.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички