3000 лв. ще плащат кредитните посредници, за да ги впишат в регистъра на БНБ


3000 лв. ще плащат кредитните посредници, за да ги впишат в регистъра на БНБ
Снимка: БГНЕС

2938

По 3 000 лева такса ще трябва да платят кредитните посредници за да бъдат вписани в регистъра на Българската народна банка (БНБ). Това става ясно от обнородваната в Държавен вестник Наредба 19 на Централната банка.

Според документа всички кредитни посредници трябва до 21 януари 2017 г. да подадат документи за регистрация, ако искат да продължат да упражняват дейността си.

За да бъдат вписани в регистъра, лицата, които възнамеряват да работят като кредитни посредници трябва да подадат до БНБ писмено заявление и регистрационен формуляр по образец на финансовата институция. Документите за регистрация се представят на хартиен носител, а регистрационният формуляр - в електронен вид, подписани с квалифициран електронен подпис.

Посредниците са длъжни да уведомяват в 15-дневен срок БНБ за всяка промяна в информацията, представена във връзка с вписването в регистъра. В противен случай всяка корекция на данните ще им струва по 500 лв.

Според условията обаче, лицата, които само свързват потребителите с кредиторите, без да предлагат договори за кредит или да съдействат на купувачите с подготвителните действия преди сключване на контракт с банка, не попадат в обхвата на закона за ипотечните кредити и за тях не се изисква регистрация като кредитни посредници.

БНБ ще съхранява всички документи, представени на хартиен носител и в електронен вид от кредитните посредници за вписването им в регистъра и за заявените промени, в срок 5 години от датата на заличаване от регистъра на съответния кредитен посредник или от датата на отказа за регистрация.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички