39 млн.лв. по новата ОПОС отиват за регионални центрове за реакция при бедствия


39 млн.лв. по новата ОПОС отиват за регионални центрове за реакция при бедствия
Снимка: БГНЕС

1505

ГД ПБЗН е бенефициент по ОП „Околна среда" в приоритетната ос, която е свързана с осигуряване на превенция от риска от наводнения и свлачища. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на пресконференция във връзка с първата обявена процедура по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за финансиране на мерки за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци, предаде "Фокус".

„Финансирането, което ще бъде предоставено е за изграждането на 6 регионални центъра за реакция при бедствия и кризи. Бюджетът, който е заделен за главната дирекция е 39 млн. лева. Главната дирекция беше бенефициент и по старата оперативна програма, като близо 100 млн. лева бяха предоставени за целите на закупуване на оборудване за справянето с горските пожари с фокус върху защитените територии", обясни Васлиева.

По думите ѝ в това число са били пожарни автомобили, лекотоварна техника, специализирана техника за защитни средства на пожарникарите и справяне с пожарите. „Също така получи и близо 100 млн. лева за доставка на техника за справяне с наводненият", добави Василева.

"За изграждане на депа няма финансиране по оперативната програма, но ще се отнася до съоръженията, които са част от регионалните системи, това са допустими дейности. Има няколко регионални системи, които са забавени - в Бяла (Русенско), Разлог и Ямбол. Работим заедно с общините, за да ускорим напредъка", допълни Василева. Тя посочи, че се финансират регионалните системи в Златица, като е одобрено финансиране и за изграждане в Пазарджик. „Там проблемът е дългогодишен и драматичен", каза още Ивелина Василева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички