50 години е средната възраст на канализационните системи у нас


50 години е средната възраст на канализационните системи у нас
Снимка: Thinkstock

2242

До средата на 2016 г. предстои да бъдат подписани всички договори между ВиК – асоциациите и ВиК – оператори във всички 29 обособени територии в страната. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на петата конференция на тема „ОП „Околна среда“ и Програма за развитие на селските райони – в преход към новия оперативен период“, организирана от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите

Според разчетите за стабилизиране на ВиК сектора до 2023 г. са необходими над 11 млрд. лв., като от европейското финансиране до 2020 г. страната ни ще получи около 3 млрд. лв. За сравнение в същия период публичният ресурс за инвестиции по линия на държавния бюджет, общините и ВиК операторите се очаква да бъде в рамките на около 1- 1,5 млрд. лв. Заместник-министърът отбеляза, че за да се постигнат добри резултати е нужно средствата да се инвестират ефективно и целесъобразно.

Нанков посочи и приоритетните задачи в следващите месеци. На първо място е подписването на договорите за регионалните прединвестиционни проучвания за 14 обособени територии с консолидирани ВиК оператори, с изключение на Смолян и София, които вече имат одобрени такива, както и да бъдат подписани и всички договори между асоциациите по ВиК и ВиК – оператори в страната.

Пред участниците във форума директорът на дирекция "Водоснабдяване и канализация" в МРРБ Иванка Виденова представи състоянието и перспективите пред ВиК отрасъла в страната. По думите ѝ средната възраст на съоръженията за довеждане на питейна вода и канализационните системи у нас е 50 години. Честите аварии водят да разходване на сериозен ресурс за поддръжка. Сред предизвикателствата за сектора са покриването на европейските изисквания в сектор „Води“, както и климатичните промени, които водят до увеличаване броя на населените места с воден режим през периоди със засушавания или до наводнения и влошаване качеството на питейната вода при проливни валежи.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички