600 души може да останат без заплати заради запор на сметките на Община Кюстендил


600 души може да останат без заплати заради запор на сметките на Община Кюстендил
Снимка: БГНЕС

2033

600 души ще останат без заплати заради запора на сметките на Общината. Това каза кметът на Кюстендил Петър Паунов пред bTV. От предаването припомнят, че през 2009 г. фирма прави ремонт на сградата на общината заради наводнение, сама решава да удължи ремонтните дейности и съответно натоварва с доста пари общината. Не ѝ е платено и завежда дело, след което следва запор.

„Това е абсолютен прецедент. Има запориране на сметки предпразнично и на нечия трапеза ще се озоват половин милион лева, а възнагражденията на нашите служители ще бъдат рискувани. Държавата вече е сезирана, колегите от Министерски съвет също са уведомени. Надявам се, че ще направят една Междуведомствена комисия, за да видим къде е това неоснователно“, каза още кметът и обясни, че очаква по най-бързия начин подкрепа от държавата и ще се работи да бъде предотвратен друг подобен удар по държавността в бъдеще.

„Предупреждаваме абсолютно всички колеги кметове, местната власт, държавната власт, законодателна и изпълнителна власт. Днес тези камъни са изсипани в градината на Община Кюстендил, но утре може да бъдат някъде другаде. Само да сме наясно, че оттук нататък с този съдебен абсурден прецедент и с тази законодателна възможност, която се твърди, че я има, ако не бъде променен законът по най-бързия начин, всеки, който влезе във вашия дом – позволено или непозволено, може да извърши някакви ремонтни дейности и след това да ви осъди за тях или да се окажете неоснователно обогатен. Съзирали сме министъра на правосъдието и Висшия съдебен съвет и очакваме техните отговори. Според нас има много работа и на прокуратурата и на данъчните“, каза още Паунов и уточни, че в момента в общината има ревизори, които разследват действия на служителите още отпреди години. „Проверяват да речем на Празника на черешата през 2010 г. да не би да съм пял аз вместо Тони Димитрова“, oбясни още той.

„Представете си как може да дойде една фирма, да влезе в дома ви, да твърди, че е надработила за половин милион лева, три години след това да заведе дело и да се твърди, че вие сте се облагодетелствали по някакъв начин без да имате подпис или каквито и да било договорни отношения. Ние не сме осъдени на договорно основание, а за неоснователно обогатяване – прецедент, от който може да пострада всеки“, каза Паунов.

По думите му само със запорното съобщение общината е натоварена с още 22 хил. лв. разноски. „6000 от тях са за адвокатски хонорари – колкото е годишната заплата на юрисконсулт на Общината“, каза още кметът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички