АБВ потвърди, че няма да подкрепи 16-милиардния заем


АБВ потвърди, че няма да подкрепи 16-милиардния заем
Снимка:

1524

АБВ няма да даде подкрепата си за ратификацията на споразумението за външния дълг. Това стана ясно по време на пресконференция на политическото ръководство на партията. Още преди дни от партията заявиха, че не са съгласни с мярката. 

Лидерът Георги Първанов поясни, че от АБВ са против, защото в това, което се предлага няма предпоставки за икономически растеж и развитие. Според него за разлика от други политически сили, АБВ е влязла в дебата конструктивно, с очакване да чуят подходящи аргументи. Той допълни, че са приели за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов, относно избора на банките, размера на лихвата, но големият кръг от въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове, предаде "Фокус". 

По думите му тук няма принципни различия между АБВ и останалите формации от управляващото мнозинство. Според АБВ трябва да се платят тези стари задължения и няма друг начин освен чрез вземането на друг заем. Георги Според Първанов обаче съществува активен спор между всички специалисти за обема на тези задължения. Експерти на АБВ смятат, че той е около 9 млрд. лева, а до 12 млрд., има „буферни“ средства, които от АБВ не могат да приемат. Според него има нужда от допълнителен диалог по обема на средствата, които са необходими за покриване на старите дългове.

По време на пресконференцията Първанов отбеляза, че АБВ настояваме да бъде обсъдена нова енергийна стратегия с акцент върху големите проекти. По думите му продължават да се случват неща, които не зависят от нас и ние само ги констатираме, а не сме активният фактор. Първанов заяви, че АБВ настоява за специална позиция на КСНС в подкрепа на мирния процес в Украйна, и особена и повишена активност от българска страна за възобновяване на диалога с Русия. Георги Първанов каза още, че многократно е обосновавал необходимостта от разширяване на президентските правомощия в няколко посоки - право на президента на законодателна инициатива, право на президента пряко и директно да свиква референдум по важните въпроси и да се изисква повече от обикновено парламентарно мнозинство, което гласува законодателни текстове, след наложено вето.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички