АБВ заплаши да напусне управляващата коалиция заради бюджета


АБВ заплаши да напусне управляващата коалиция заради бюджета
Снимка: БГНЕС

3399

Актуализацията на бюджета за тази година стана повод за скандал в мнозинството и ултиматум на АБВ, които заплашват, че ще минат в опозиция. Според хората на Георги Първанов, техните корекции на бюджета в социалната сфера не се приемат, докато се правят „коледни подаръци” на други партии в по-маловажни сфери, предаде БТВ.

Мариана Тодорова обясни, че лявата формация е поискала увеличаването на средствата по Национален план за действие за увеличаване на заетостта, които от 2010 г. са замразени. АБВ са поискали 16 млн.лв. за МТСП за увеличаване на заплатите на работещите в Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане и 17 млн. лева за хората с увреждания.

От АБВ ще решат по-късно днес дали остават във властта.

Пето колело

„Не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция”, заяви президентът (2002 г. – 2012 г.). Лидерът на АБВ бе категоричен, че парламентарната група не е направила популистки предложения и визира проблемите, свързани с демографската политика, с безработицата, проблемите с хората с увреждания.

Първанов заяви, че подкрепата до сега за държавния бюджет и приемането му на първо четене трябва да се тълкува като един стремеж да се запази стабилността на управлението.

„В обстановка на липса на сериозен диалог ние усещаме едно високомерие от страна на партията мандатоносител. Имам усещането, че силният резултат на ГЕРБ на местните избори им е повишил самочувствието прекалено “, коментира лидерът на АБВ.

Бившият вътрешен министър Румен Петков отбеляза, че освен това в актуализацията на бюджета за следващата година отсъстват общините и по-специално сумата от 7 млн. лева, за да се гарантират заплатите на изборните длъжности и разкриването на новите кметства.

АБВ няма да подкрепи актуализацията на бюджета за 2015 г. в частта, в която се увеличават разходите на ведомствата, допълни Кирил Цочев от АБВ.

Той заяви, че с така предложения бюджет и заложените от правителството параметри се увеличават бюджетният дефицит и държавният дълг. По думите му вместо оставки за министрите, които искат актуализация на бюджетите си, каквато заявка е имало от страна на министър-председателя Бойко Борисов, се вижда актуализация на бюджетите за 2015 г. на 13 министерства.

Ами догодина?

Не сме доволни от бюджета за следващата година в социалната сфера. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин по време на дебата за Бюджет 2016 г. на второ четене в НС.

„Новите политики, които правим в министерството се дължат на реформите, които извършихме през 2015 г., добави той. Всички тези допълнителни приходи с много малки изключения са от генерирани допълнителни ресурси. Ако увеличаваме обхвата на семействата, които ще получават детски помощи и средствата за деца, до 3-то дете, това ще става със същия бюджет, с който сме работили и през 2015 г.”, уточни Калфин.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички