Актуализация на Бюджет 2015 ще има още до края на годината


Актуализация на Бюджет 2015 ще има още до края на годината
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2934

Още до края на годината бюджетът за 2015 ще бъде актуализиран заради допълнителните средства, които ще бъдат отпуснати на ключови министерства. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинт в парламента.

"Гледам на нея като неизбежна по две причини. Първо, защото по-голямата част от предложената актуализация за 2015 г. е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства за програмния период 2007-2014 г. Около две трети от ресурса отиват за тази цел“, каза финансовият министър, цитиран от БГНЕС.

Горанов заяви, че парите, които са над 300 милиона лева трябва да се доплатят допълнително до края на 2015 г., задължително ще минат като актуализация на тазгодишния бюджет.

"Другата част, ако видите по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала“, допълни той и уточни, че след като нормативно не е подготвена оптимизацията за разходите на персонал, на него не му остава нищо друго освен да „изплати възнагражденията на тези хора, които не носят вина, че не сме успели да вместим бюджетите в съответните целеви стойности".

Вчера Министерството на финансите (МФ) предложи актуализация на бюджета за тази година в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016 г., припомня Actualno.com. Причината е, че финансовото министерство залага нови разходи за над 880 млн. лв. От тази сума над 490 млн. лв. са трансфери към сметките на фондовете, обвързани с европейските средства (Националния фонд и Държавен фонд "Земеделие"). Голяма част от останалите 390 млн. лв. са насочени към силовите министерства и то конкретно за персонал - 57 млн. лв. за Министерство на отбраната (в т.ч. 48 млн. в. за персонал) и 180 млн. лв. за Министерство на вътрешните работи (МВР) (в т.ч. 120 млн. лв. за персонал).

Днес Горанов припомни, че още през месец март 2015 г. е алармирал, че темповете, с които се правят промените – административните реформи в МВР и МО, са незадоволителни."Положих всички усилия, за да се приложат тези реформи. По една или друга причина не успяхме да го постигнем. Има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнително оптимизиране на текстовете за отбрана и сигурност. Ще използваме подходящ момент да ги предложим“, заяви Горанов.

Той каза, че е поел ангажимент да не останат редовите служители в отделните системи без заплати през месец ноември и декември, поради причина, че „политическите ръководства на отделните министерства не са могли, не са искали или не им е стигнало времето да направят една или друга реформа в посока актуализация“.

Припомняме, че в началото на септември от Патриотичния фронд (ПФ) заявиха, че ще настояват при актуализацията на бюджета да се увеличат средствата за МВР за по-успешна борба с миграционния поток и битовата престъпност и за увеличение на бюджета на Министерството на отбраната за възстановяването на бойната готовност на армията. Още през лятото БСП поиска актуализация на държавния бюджет и увеличаване на 14 замразени социални плащания.

Догодина ще се поеме дълг от 5,3 милиарда лева и това е необходимо, каза още министър Горанов.

5,3 милиарда са сбор от необходимостта от финансиране на бюджетния дефицит, покриване на съществуващи дългове, които ще падежират в рамките на следващата година, и разбира се, залагат се определени буфери, с които държавата да разполага като ликвидност.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички