Анализатори: Час по-скоро трябва да влезем в Европейския банков съюз


Анализатори: Час по-скоро трябва да влезем в Европейския банков съюз
Снимка: iStock/Guliver

2977

България би спечелила от ускореното присъединяване към Европейския банков съюз (ЕБС) и властите час по-скоро трябва да предприемат стъпки за това. То ще означава повишен банков надзор и едновременно запазване на достатъчен икономически суверенитет и възможност за влияние върху решения, които се взимат в Брюксел. Това гласи основният извод от доклад по темата, изготвен от д-р Димитър Бечев и Ивайло Яйджиев – изследователи от Института за европейски политики.

Според анализаторите ЕБС представлява опит да се разбие проблемата връзка между държавите в еврозоната и техните банки - при затруднение на банките, страната решава да се намеси, но това често води до редица негативи, включително и за самите трезори. Понятието „банков съюз“ в този случай има четири основни елемента – Единна нормативна рамка, Единен надзорен механизъм, (ЕНМ), Единен механизъм за преструктуриране (ЕМП) и Единна схема за гарантиране на депозитите.

Ако България си сътрудничи с ЕНМ например, българският надзорен орган ще бъде задължен да изпълнява общите указания на Европейската централна банка. Тя ще надзирава трите най-големи банки в страната. С присъединяването си към ЕНМ, България автоматично ще стане част и от ЕМП. Към момента държавата обаче не е предприела формалните стъпки за това, уточняват изследователите.

Допълнителният контрол на европейско ниво ще позволи да се ограничат възможностите за прикриване на политически сделки от страна на банковия сектор, а и дава повече механизми за реакция при криза. Той обаче не е единственият позитив за България от присъединяването към банковия съюз, твърди се в доклада. Членството поставя в равностойно положение държавите в и извън еврозоната при взимането на решения. А решенията на ЕНМ ще имат директно отражение върху българската система, независимо от дали сме вътре или не, тъй като са задължителни за всички европейски банки. Затова за нас е по-добре да участваме във вземането им, вместо само да посрещаме последиците, заявяват анализаторите.

Според тях банковият съюз е и сигурна стъпка към еврозоната. „България има интерес да влезе в ЕБС още преди да започне процедурата за кандидатстване в единната валута. По този начин икономическата интеграция ще бъде допълнително засилена и при успешно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ ще се задълбочи и доверието в българската финансова система. Това би наклонило везните към прием в еврозоната е момента, когато България представи своята кандидатура. В случай на криза преди това, комбинацията от валутен борд и банков съюз ще направи по-лесно евентуално решение от страна на ЕЦБ за предоставяне на ликвидност в евро“, казва се още в доклада.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички