Авиоремонтният завод "Авиоманс" вече е 100% държавна собственост


Авиоремонтният завод "Авиоманс" вече е 100% държавна собственост
Снимка: БГНЕС

2634

От днес авиоремонтният завод "Авионамс", който е разположен в село Граф Игнатиево, е вече на 100% държавна собственост, обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". За придобиването му са платени 29 млн. лева.

Под името "Терем - Георги Бенковски" сегашният "Авионамс" през 2008 г. беше продаден на компании, свързани със собственика на КТБ Цветан Василев. През март регистрираното в Люксембург дружество LIC33 се обяви за купувач на дяловете в осем дружества, принадлежащи на Цветан Василев, сред които и "Авионамс". Доказателства за това обаче не бяха предоставени.

През май всички акции на последния собственик по документи - "Хедж инвестмънт България", бяха продадени по искане на синдиците на фалиралата банка, а купувач стана Държавната консолидационна компания (ДКК).

Тогава от Министерството на икономиката обясниха, че ще купят предприятието със собствени средства и кредит, който ще бъде от Българската банка за развитие. Целта на сделката е да се подпомогне военнопромишленият комплекс.

Държавата планира да развие "Авионамс", което щяло да гарантира освен работни места и независимост на българската военна авиация от чужди доставчици по отношение на осъществяването на ремонти на летателна техника. Днес Борисов съобщи, че през 2008 г. "Авионамс" без никаква логика е бил приватизиран на 65%, а през 2012 г. изцяло продаден. Според него най-нормалното нещо е вертолетите и самолетите от авиобаза Граф Игнатиево да се ремонтират там, където кацат, вместо в Полша.

И днес обаче не беше даден отговор на въпроса защо "Авионамс" трябва да е собственост на ДКК и да е под шапката на икономическото министерство, а не да се върне в обединението на военноремонтните заводи "Терем" към военното министерство, където беше преди приватизацията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички