БАН: Кредитният туризъм в банковия сектор ще продължи през 2015 г.


БАН: Кредитният туризъм в банковия сектор ще продължи през 2015 г.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4410

През 2014 г. се наблюдаваше активно предоговаряне на кредити и т.нар „кредитен туризъм“, което се дължи на засилената конкуренция между банките и отпадането на таксите за предсрочно погасяване от миналата година. Това казаха икономистите от Института за икономически изследвания при БАН при представянето на годишния си доклад за икономическото развитие и политики.

Може да се очаква, че през през 2015 г. тенденцията за „кредитен туризъм“ ще продължи и това ще доведе до ограничаване на печалбите в бранша, се казва в анализа на Института. Същевременно ще има по-изгодни условия за крайните потребители и повишаване на концентрацията в банковия сектор. Това обаче от своя страна има трудно предсказуеми последици в дългосрочен план, казват още икономистите.

Според анализаторите позитивен ефект от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) е ограмотяването на местните депозанти, които сега възприемат по-активен подход при избора на банка.

Поведението на банковия сектор изцяло отразява състоянието на бизнес средата у нас. „Няма как да имаме добре развиващ се банков сектор, ако реалният сектор в България не се развива добре“, коментираха от Института по време на пресконференцията. Освен това те анализират, че с фалита на КТБ България е загубила преимуществото си във впечатлението за добре развита и устойчива банкова система.

Икономистите на БАН констатират агресивно понижение на лихвите по левовите депозити на домакинствата от 3,4% в началото на 2014 г. до средно 2,6% в края на годината. Според тях това се дължи на липса на възможностите за пласмент на ресурса. Експертите прогнозират продължаване на пониженията на лихвите, като в много случаи водещият мотив ще бъде оптимизиране на нормата на кредитиране.

Състояние на банките

Активите на повечето търговски банки нарастват, въпреки че в момента това не е приоритет за тях. Интересът към кредиране остава слаб, като консервативните нагласи сред банките и техните клиенти все още доминират. Депозитите на населението се увеличават, като в края на 2014 г. и достигат 41 млрд. лв. Това, според експертите, е показателно за липсата на достатъчно инвестиционни алтернативи с удовлетворително съотношение между очакваната норма на доход и поемания риск. По този начин се създават проблеми за стопанските агенти и банките, които в условията на ограничено търсене на кредити нямат възможност за пълноценна реализиация на свободния се ресурс, се казва в доклада.

Според експертите от БАН все още е рано да се говори за съживяване на дейността. Ниската рентабилност ще остане основният проблем за повечето банките в страната, предвиждат от Института.

Може да се предположи, че процесите на преразпределение на пазара на финансови услуги продължават през 2014 г. Агресивното понижение на лихвите в условия на свръхпредлагане на депозити доведе до сближаване на цените на местния и външния ресурс (предоставен от чуждестранни банки-майки на дъщерни банки). По всяка вероятност корекциите на лихви ще продължават и през тази година. Това обаче няма да доведе до осезаемо поевтиняване на кредите порази запазване на висока рискова премия, се каза в анализа.

Банките печелят от понижението на лихвите по депозитите, като така намаляват разходите си, казаха още икономистите. Същевременно се увеличават приходите от такси и комисионни в банковия сектор, което е фактор за регистрирания положителен финансов резултат от повечето банки в страната, коментираха експертите от БАН, отбелязвайки, че спадът на лихвите по депозитите се задържа и не води до съответсваща динамика на лихвите по кредитите.

 

Редактор: Петя Бързилска

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички